content a0 a1 a2 a3 a4 a5 a6 a7 a8 a9
Om myndigheten / Solappen som hjälper dig att undvika solbränna

Solappen som hjälper dig att undvika solbränna

Under 2012 lanserade Strålsäkerhetsmyndigheten solappen ”Min soltid” för att göra det enklare för dig som visats i solen att undvika att bränna dig. Nu, cirka ett år senare, har solappen laddats ner 50 000 gånger!

 

Min soltid
Min soltid

– Det är lätt att överskatta hur tålig ens hud är mot solen, speciellt med tanke på att vi har ett brunbränt skönhetsideal i Sverige. Appen är ett enkelt hjälpmedel som gör att man både kan njuta av solen och undvika att bränna sig, säger Emil Bengtsson, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

”Min soltid” är kopplad mot en gps vilket gör att du enkelt får reda på hur länge du kan vara i solen på den plats där du befinner dig för tillfället. Den tar också hänsyn till hur känslig din hud är mot sol. Soltiden som du får fram är ett riktvärde som visar hur länge du kan vara ute utan skyddande kläder eller solkräm, i direkt sol eller skugga. 

– Appen bidrar till att öka medvetenheten om hur kort tid det går att vara i direkt solljus när UV-strålningen är stark, säger Emil Bengtsson.

”Min soltid” fungerar utan uppkoppling mot mobilnätet och du kan därför även använda den utomlands. Appen innehåller också fakta om UV-strålning samt generella solråd för vuxna och barn. Appen finns för både Iphone och Android. 

Ladda ner Min soltid
Läs mer om hur appen fungerar

 


Senast uppdaterad/granskad 2013-05-28