content a0 a1 a2 a3 a4 a5 a6 a7 a8 a9
Start / Magnetfält och trådlös teknik / Mobiltelefoni / Mobilstrålning

Mobilstrålning är radiovågor

Mobiltelefoner fungerar både som sändare och mottagare. De skickar och tar emot information med hjälp av radiovågor som liknar de radiovågor som används för radio- och tv-sändningar. Radiovågornas energi kan tas upp av kroppen.

Mobiltelefoner kommunicerar med hjälp av radiovågor, med vilka det går att överföra information utan att dra ledningar. Radiovågor rör sig genom luften med ljusets hastighet och deras frekvens mäts i enheten hertz, som är ett mått på antal vågor per sekund. En hertz är en våg per sekund.

Så sänder mobilen radiovågor

  • En mobiltelefon sänder ut radiovågor med frekvenser mellan 791 och 2690 MHz, beroende på vilken teknik (GSM, 3G eller 4G) som används.
  • Telefonen sänder radiovågor när du ringer, sms:ar eller surfar.
  • Smarta telefoner sänder också radiovågor när appar uppdateras.

Vi bevakar forskningen

Radiovågornas energi kan tas upp av kroppen, vilket leder till en svag uppvärmning. Det medför inte några kända hälsorisker. Dock finns en svag misstanke om att långvarig användning av mobiltelefon kan vara skadligt. Av försiktighetsskäl rekommenderar vi därför att du använder mobilens högtalarfunktion eller handsfree och att du håller ut telefonen från kroppen under samtal.

Strålsäkerhetsmyndigheten bevakar forskningen om mobiltelefoni och eventuella hälsorisker. Om du vill läsa mer om vår forskningsbevakning, eller ta del av våra mobilråd, kan du följa länkarna nedan.

Läs mer:

Mobilråd 

 Mobiler och master


Senast uppdaterad/granskad 2016-03-30