content a0 a1 a2 a3 a4 a5 a6 a7 a8 a9
Start / Sol och solarier

Sol och solarium

Hudcancer är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige, och antalet fall ökar snabbt. Orsaken till detta bedöms vara ökad exponering för UV-strålning från solen och solarier. Myndigheten arbetar därför med information, utbildning och rekommendationer för att öka kunskapen om riskerna med UV-strålning.

Se vår film om sommarens hetaste tips

Med en serie filmer, ”450 nyanser av rött”, vill Strålsäkerhetsmyndigheten tipsa om hur du kan njuta av solen på rätt sätt. Se filmen om sommarens hetaste tips.

Solkräm ska användas som komplement där kläder inte skyddar

Strålsäkerhetsmyndigheten är bekymrade över att många använder solkräm som enda solskydd. Vi har aldrig rekommenderat solkräm som enda solskyddsmedel, utan tvärtom – vår rekommendation är att solkräm ska användas som komplement där kläder inte skyddar.

18-årsgräns för att sola solarium

Myndigheten rekommenderar att en 18-årsgräns införs för solariesolande. Det finns ett tydligt samband mellan solariesolande i unga år och hudcancer. Särskilt barn och ungdomar, och personer med ljus och känslig hy, bör därför avstå från att sola i solarium.

Sju tips för säkrare lekplatser och friskare barn

Tillsammans med länsstyrelserna har Strålsäkerhetsmyndigheten tagit fram en broschyr med förslag på hur barns utemiljöer kan utformas så att barnen skyddas från skadlig UV-strålning.

Ladda ner broschyr

Skolor får bok om solen

Barn är särskilt känsliga för solen. För att barn tidigt ska få goda solvanor har Strålsäkerhetsmyndigheten skickat ”En bok om solen” av Pernilla Stalfelt till skolor med elever i årskurs 2.