content a0 a1 a2 a3 a4 a5 a6 a7 a8 a9
Start / Sol och solarier

Sol och solarium

Hudcancer är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige, och antalet fall ökar snabbt. Orsaken till detta bedöms vara ökad exponering för UV-strålning från solen och solarier. Myndigheten arbetar därför med information, utbildning och rekommendationer för att öka kunskapen om riskerna med UV-strålning.

Var fjärde småbarnsförälder tycker att deras barn har små möjligheter att leka i skuggan

Var fjärde barn under fem år har små eller mycket små möjligheter att leka i en solskyddad miljö på förskolan. Det visar en undersökning som Strålsäkerhetsmyndigheten låtit göra bland cirka 930 föräldrar till barn under 18 år.

Se vår film om sommarens hetaste tips

Med en serie filmer, ”450 nyanser av rött”, vill Strålsäkerhetsmyndigheten tipsa om hur du kan njuta av solen på rätt sätt. Se filmen om sommarens hetaste tips.

Fyra av tio solar mindre i dag än för fem år sedan

Fyra av tio uppger att de solar mindre i dag än vad de gjorde för fem år sedan. Fortfarande anser åtta av tio att det är snyggt att vara solbrun, och nästan lika många känner sig säkra i solen när de använder solskyddsmedel. Det visar en undersökning som Strålsäkerhetsmyndigheten har låtit göra bland 2 600 personer.

Solkräm ska användas som komplement där kläder inte skyddar

Strålsäkerhetsmyndigheten är bekymrade över att många använder solkräm som enda solskydd. Vi har aldrig rekommenderat solkräm som enda solskyddsmedel, utan tvärtom – vår rekommendation är att solkräm ska användas som komplement där kläder inte skyddar.

Sju tips för säkrare lekplatser och friskare barn

Tillsammans med länsstyrelserna har Strålsäkerhetsmyndigheten tagit fram en broschyr med förslag på hur barns utemiljöer kan utformas så att barnen skyddas från skadlig UV-strålning.

Ladda ner broschyr

Skolor får bok om solen

Barn är särskilt känsliga för solen. För att barn tidigt ska få goda solvanor har Strålsäkerhetsmyndigheten skickat ”En bok om solen” av Pernilla Stalfelt till skolor med elever i årskurs 2.