Strålsäkerhetsmyndigheten presenterar förslag till villkor för ny kärnkraft

Under 2025 startar Strålsäkerhetsmyndigheten en seminarieserie där aktuella frågor inom myndighetens ansvarsområden lyfts fram. Årets första seminarium behandlar radiologiska acceptanskriterier för ny kärnkraft. Seminariet äger rum den 15 januari kl. 13.00 och går att följa på plats på Strålsäkerhetsmyndigheten i Solna eller digitalt via Youtube.

Strålsäkerhetsmyndigheten har tagit fram förslag till kriterier för acceptabla radiologiska konsekvenser för allmänheten vid olika typer av händelser vid nya kärnkraftsreaktorer, så kallade radiologiska acceptanskriterier. Förslagen ska ligga till grund för en utveckling av myndighetens föreskrifter. Vid seminariet ger myndigheten en bakgrund till de nya kriterierna och hur de är tänkta att tillämpas.

Seminariet inleds av myndighetens generaldirektör Michael Knochenhauer och äger rum på myndighetens huvudkontor i Solna klockan 13.00 till cirka 14.30.

Under seminariet ger Strålsäkerhetsmyndighetens även en överblick av arbetet som kommer bedrivas under 2025 för att förbereda sig för ny kärnkraft.

Återkommande seminarier

Seminarieserien med rubriken Forum för strålsäkerhet kommer att hållas cirka en gång i månaden med uppehåll under sommar- och julledigheter. I huvudsak kommer företrädare från myndigheten berätta om aktuella frågor men externa gäster kommer även att bjudas in.

– Med seminarieserien vill vi möjliggöra och uppmuntra till dialog mellan olika intressenter och naturligtvis öka kunskapen om strålsäkerhet i samhället, säger Andreas von Schmalensee, kommunikationschef på Strålsäkerhetsmyndigheten

Exempel på områden som presenteras under seminarieserien är forskningsfinansiering, radon, elektromagnetiska fält, kärnavfall och kärnkraft.

Den som inte kan närvara eller titta på direktsändningen kan följa seminarierna i efterhand på Strålsäkerhetsmyndighetens Youtubekanal.

Plats: Strålsäkerhetsmyndigheten, Solna strandväg 96, lokal Fogdö (vid entrén, till höger efter svängdörrarna). Seminariet kan även följas via myndighetens YouTube-kanal, då krävs ingen anmälan.

Anmälan för att delta på plats i Solna