Myndighetens uppdrag inom radioaktivt avfall

Strålsäkerhetsmyndighetens uppdrag är att granska hur de verksamhetsutövare som producerar radioaktivt avfall hanterar, mellanlagrar och slutförvarar avfallet. Myndigheten tar bland annat fram föreskrifter och kontrollerar hur dessa följs. I uppdraget ingår även att ta fram en nationell plan och att samverka med internationella aktörer om frågor kring radioaktivt avfall.

Verksamhetsutövare som producerar radioaktivt avfall (avfallsproducenter) ansvarar för att hantera och slutförvara avfallet. För kärnteknisk verksamhet, vid exempelvis kärnkraftverk, regleras ansvaret i lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet (kärntekniklagen). Ansvaret för avfall från icke-kärnteknisk verksamhet regleras i strålskyddslagen (2018:396).

Radioaktivt avfall ska hanteras och slutförvaras på ett säkert sätt. Det innebär att människor och miljö ska skyddas mot skadlig verkan av strålning. Strålsäkerhetsmyndigheten kontrollerar och granskar hur avfallsproducenterna arbetar med hantering, mellanlagring och slutförvaring av avfallet.  

Föreskrifter

De verksamhetsutövare som producerar radioaktivt avfall ska hantera avfallet under kontrollerade former. Det finns därför krav i lagar och förordningar. I föreskrifter finns mer detaljerade regler om hur hanteringen ska göras. Strålsäkerhetsmyndigheten tar fram och beslutar om föreskrifter samt uppdaterar dem när det behövs. Det pågår för närvarande en uppdatering av föreskrifterna som handlar om geologiska slutförvar.

Tillstånd och tillsyn

Att bedriva verksamhet där radioaktivt avfall uppkommer kräver ofta tillstånd som verksamhetsutövaren måste ansöka om. Tillståndsansökningar kan gälla nya anläggningar eller stora förändringar i verksamheter som redan bedrivs. Vissa verksamheter är anmälningspliktiga och behöver inte tillstånd, exempelvis medicinska solarier. I myndighetens uppdrag ingår även att ibland fatta beslut om att visst radioaktivt avfall kan friklassas, om innehållet av radioaktiva ämnen understiger vissa gränser.

Om en verksamhetsutövare fått tillstånd utövar Strålsäkerhetsmyndigheten därefter tillsyn för att kontrollera att reglerna följs. Myndigheten gör bland annat inspektioner på plats, granskar dokument och följer upp händelser som verksamhetsutövaren rapporterat om.

Kärntekniska verksamheter är komplexa och det kan ta lång tid att bygga en kärnteknisk anläggning. Om en verksamhetsutövare fått tillstånd enligt kärntekniklagen ska Strålsäkerhetsmyndigheten därefter ge fler godkännanden i en stegvis prövningsprocess. Exempelvis granskar myndigheten arbetet med ett slutförvar för använt kärnbränsle i en sådan stegvis prövningsprocess. En stegvis prövningsprocess kan även utföras enligt strålskyddslagen för komplexa icke-kärntekniska anläggningar.

Forskning och kompetens

Strålsäkerhetsmyndigheten ska bidra till att det i Sverige finns kompetens inom myndighetens verksamhetsområde för dagens behov, och att det utvecklas för framtidens behov. Myndigheten tar därför initiativ till forskning, utbildning och studier samt bedriver omvärldsanalys och utvecklingsverksamhet.

I myndighetens uppdrag om radioaktivt avfall ingår även att granska forskningsprogrammet som tillståndshavarna till reaktorerna behöver upprätta vart tredje år enligt kärntekniklagen (Fud-program).

Internationella krav och internationell samverkan 

Strålsäkerhetsmyndigheten ansvarar för att

  • ta fram Sveriges nationella plan enligt EU:s kärnavfallsdirektiv (2011/70/Euratom) 
  • ta fram Sveriges rapport inför granskningsmöten enligt kärnavfallskonventionen (Joint Convention)
  • redovisa resultatet av de internationella granskningar av hur Sverige hanterar det radioaktiva avfallet (ARTEMIS). Dessa görs vart tionde år enligt EU:s kärnavfallsdirektiv (2011/70/Euratom)
  • samverka med internationella organisationer.