Solråd för dig som ska åka utomlands

Njut av solen – men bränn dig inte! När du åker på solsemester utomlands är solen oftast starkare än sommarsolen i Sverige. Det är därför lätt att bränna sig. Att undvika solen mitt på dagen när solen är som starkast är ett av våra solråd.

Varje år reser hundratusentals svenskar till solen i bland annat Thailand och på Kanarieöarna. Att resa till sydliga länder innebär dock en risk när huden plötsligt utsätts för stark sol. Hur ska man då göra för att undvika solskador?

De två viktigaste faktorerna som avgör hur länge du kan vara i solen utan att bränna dig är hur stark solen är på resmålet och vilken hudtyp du har. Vilken hudtyp du har hör ihop med hur lätt du har för att bränna dig.

Våra solråd för utlandsresor

Tänk på att:

  • Undvika att vara i solen när den är som starkast mitt på dagen (klockan 11–15).
  • Skydda kroppen med kläder. Använd också hatt med brätte och gärna solglasögon.
  • Skuggan är ett bra solskydd och kan minska solens UV-strålning med upp till hälften.
  • Använda solskyddsmedel med medelhög solskyddsfaktor (SPF 15–25) eller hög solskyddsfaktor (minst SPF 30) som komplement där kläder inte täcker.
  • Om du har solglasögon, använd gärna glasögon som har solskydd på sidorna. Undvik däremot solglasögon med blått glas, eftersom de ger dåligt skydd för ögats gula fläck, den del av näthinnan som ger skarpseende. Även billiga solglasögon blockerar UV-strålningen.
  • Vi är olika känsliga för solen beroende vilken hudtyp vi har. Ju lättare du har för att bränna dig, desto försiktigare bör du vara.
  • Om du bränner dig är det viktigt att du låter huden vila och läka. Fortsätt inte att utsätta den för stark sol.

Solbrun även i skuggan

En stor del av UV-strålningen träffar oss indirekt. Även i skuggan kan du utsättas för ända upp till hälften av solens UV-strålning. Det beror på att den blå himlen sprider solens strålar.

Att många bränner sig på stranden eller på sjön beror inte på att vattnet reflekterar UV-strålarna – det beror på att det oftast är fri himmel där. Strålningen är alltid starkare vid en strand med fri horisont än vid en strand som är omgärdad av träd eller berg som ger UV-skydd.  Var därför extra försiktig på stranden.

Vatten reflekterar mindre än 10 procent av UV-strålningen. Snö reflekterar upp till 80 procent. Vattnet släpper däremot igenom UV-strålning och skyddar därför inte den som simmar.

Grunda inte i solariet

Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar inte att du grundar i solarium före en solresa. Den som solar i solarium löper en ökad risk att få hudcancer, särskilt malignt melanom som är den allvarligaste typen av hudcancer.

När huden får vänja sig gradvis vid vanlig sol, som under den svenska våren, bygger den upp ett visst eget solskydd.

Solen är olika stark

Om du vill veta hur stark solen är kan du ta reda på hur högt UV-index är. UV-index är som högst mitt på dagen när solen står högst. Om UV-index är 6–7 eller högre är solen stark och du bör vara försiktig.

UV-index är beroende av årstid, tid på dygnet, väder och ozonskiktets tjocklek. I Sverige är UV-index mellan 4 och 7 på sommaren. Nära ekvatorn kan de högsta värdena uppgå till över 15. I exempelvis Thailand är UV-index 12 mitt på dagen i december. Då kan en ljushyad person bränna sig redan efter 10–15 minuter.

Om du inte har möjlighet att kolla upp UV-index kan du titta på din egen skugga. Är skuggan kortare än du själv så är solen stark.

Du kan också bygga en egen solvarnare med hjälp av en glasspinne.