Tillstånd och anmälan

Här hittar du information om vilka typer av verksamheter med strålning som kräver tillstånd och vad som omfattas av anmälningsplikt, samt hur du går tillväga för att ansöka om tillstånd eller anmäla din verksamhet.

Export av kärnämne eller andra kärntekniska produkter

Du som ska exportera ett kärnämne eller andra kärntekniska produkter från Sverige kan behöva tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten. Det gäller även export av teknisk information och programvara som rör sådana produkter. Tillstånd kan också krävas för vissa förmedlingstjänster från Sverige.

Forskning med joniserande strålning

För att bedriva forskningsverksamhet med joniserande strålning krävs tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten. Viss forskningsverksamhet omfattas dock endast av anmälningsplikt, vilket innebär att du behöver anmäla din verksamhet till myndigheten.

Tillståndsplikten gäller exempelvis för verksamhet med slutna strålkällor med hög aktivitet (HASS), acceleratorverksamhet och arbete med öppna strålkällor med höga aktivitetsvärden. Anmälningsplikt gäller bland annat för laboratorieverksamhet, verksamhet med gaskromatografer som innehåller EC-detektorer (Electron Capture), arbete med slutna strålkällor som inte är högaktiva, spårämnesundersökningar, fältverksamhet samt arbete med öppna strålkällor med låga aktivitetsvärden.

Handel med joniserande strålning

För att bedriva handelsverksamhet med joniserande strålning krävs tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten. Viss handel omfattas dock endast av anmälningsplikt, vilket innebär att du måste anmäla din verksamhet till myndigheten.

Tillståndsplikten gäller för installation och underhåll av tekniska anordningar som kan alstra joniserande strålning eller som innehåller radioaktiva ämnen, samt för handel med slutna strålkällor med hög aktivitet (HASS). Anmälningsplikt gäller för handel med radioaktiva ämnen som inte är HASS och för tekniska anordningar som kan alstra joniserande strålning.

In- och utförsel av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle

Om du planerar att föra in eller ut radioaktivt avfall, kärnavfall eller använt kärnbränsle till eller från Sverige kan du behöva tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten.

Ansökningsblanketter tillhandahålls av Strålsäkerhetsmyndigheten efter förfrågan. Kontakta myndighetens registratur via registrator@ssm.se.

Industri med joniserande strålning

För att bedriva industriverksamhet med joniserande strålning krävs tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten. Viss industriverksamhet omfattas dock endast av anmälningsplikt, vilket innebär att du behöver anmäla din verksamhet till myndigheten.

Tillståndsplikten gäller bland annat för tekniska anordningar som öppen radiografering, sluten radiografering och slutna strålkällor med hög aktivitet (HASS). Anmälningsplikt gäller för tekniska anordningar som nivåvakter, densitetmätare, tjockleksmätare, ytviktsmätare, fukthaltsmätare, eliminatorer och jonisatorer, XRF-analysatorer (röntgenfluoroscensanalysatorer) samt kabinettröntgen.

Kärntekniska anläggningar

Tillstånd krävs för att uppföra, inneha eller driva en kärnteknisk anläggning. Om du redan har ett tillstånd måste du ansöka om nytt tillstånd för ändringar som går utanför ramen för det befintliga tillståndet.

Exempel på kärntekniska anläggningar och ändringar som är tillståndspliktiga inkluderar ny kärnkraftsreaktor, forskningsreaktor, höjning av den termiska effekten i en kärnkraftsreaktor, anläggningar för lagring av kärnämne och anläggningar för lagring av kärnavfall.

Laser

För att använda laser i klass 3B eller 4, till exempel vid lasershower eller på nattklubbar, samt starka laserpekare i klass 3R, 3B eller 4, krävs tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten.

Medicinska solarier

Verksamheter som använder medicinska solarier behöver anmäla detta till Strålsäkerhetsmyndigheten enligt 1 kap. 9 § Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter (SSMFS 2018:2) om anmälningspliktiga verksamheter.

Anmäl din verksamhet genom att skicka in ifylld blankett till oss.

Mikrovågstorkning

Verksamheter som använder mikrovågstorkare behöver anmäla detta till Strålsäkerhetsmyndigheten enligt 1 kap. 8 § Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter (SSMFS 2018:2) om anmälningspliktiga verksamheter.

Anmäl din verksamhet genom att skicka in ifylld blankett till oss.

Naturligt förekommande radioaktivt material (NORM)

Om du hanterar naturligt förekommande radioaktivt material (NORM) som avfall, biprodukt eller råvara, inklusive byggnadsmaterial, kan du behöva anmäla din verksamhet till Strålsäkerhetsmyndigheten.

Odontologisk verksamhet

Inom tandvården krävs tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten för verksamhet med panoramaröntgenutrustning, användning av dentaldatortomografi (CBCT), samt för användning av panoramaröntgen eller CBCT som ägs av ett annat företag. Det krävs även tillstånd för verksamhet med portabel eller handhållen röntgenutrustning, samt för stationär utrustning för intraoral bildtagning som inte uppfyller kraven i Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter (SSMFS 2018:2) om anmälningspliktiga verksamheter. Om du planerar att bedriva odontologisk verksamhet med intraoral bildmottagare måste detta anmälas till Strålsäkerhetsmyndigheten.

Radon på arbetsplatser

Verksamheter med en radonhalt över referensnivån 200 Bq/m³, samt arbetsplatser där arbetstagare riskerar att få en årlig radonexponering som överskrider 0,72 MBqh/m³, omfattas av anmälningsplikt och ska anmälas till Strålsäkerhetsmyndigheten.

Sjukvård med joniserande strålning

Inom sjukvården krävs tillstånd från oss för verksamheter som involverar slutna strålkällor med hög aktivitet (HASS), öppna strålkällor, samt röntgenundersökningar och behandlingar som inte omfattas av anmälningsplikt enligt SSMFS 2018:2. Det krävs också tillstånd för nuklearmedicinsk diagnostik och behandling, strålbehandling med röntgenutrustning, acceleratorer eller slutna strålkällor, samt verksamhet med cyklotron.

Transport av radioaktiva ämnen

För att transportera radioaktiva ämnen i Sverige krävs tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten. Tillståndsplikten omfattar transporter av bland annat använt och oanvänt kärnbränsle, råvaror och halvfabrikat relaterade till kärnbränsletillverkning, kärnavfall samt radioaktiva ämnen som används inom sjukvård, forskning och industri.

Veterinärmedicinsk verksamhet

Verksamheter inom veterinärmedicin som kräver tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten inkluderar ambulerande verksamhet, avancerad röntgendiagnostik (som CT och genomlysning), undersökningar med portabel röntgenutrustning, samt behandlingar med radioaktiva ämnen och strålbehandling. Om du bedriver veterinärmedicinsk verksamhet med röntgendiagnostik av smådjur, där strålfältet är riktat nedåt, eller tandröntgen av smådjur med intraoral bildmottagare, måste detta anmälas till myndigheten.