Tillstånd för export

Den här sidan vänder sig till för dig som planerar att exportera kärnämne, kärntekniska produkter, information eller programvara från Sverige. Här hittar du information för att bedöma om din vara omfattas av exportkontroll, när du är i behov av ett tillstånd samt hur du ansöker om tillstånd.

Sverige har åtagit sig att verka för att förhindra spridning av kärnvapen. Det innebär bland annat att Strålsäkerhetsmyndigheten och Inspektionen för strategiska produkter (ISP) kontrollerar svensk export av så kallade produkter med dubbla användningsområden (PDA).

Utmärkande för PDA är att de kan användas både i civil verksamhet och för militära syften. Inom Sverige regleras exporten av sådana produkter genom både en EU-förordning och svensk lagstiftning.

Du som ska exportera ett kärnämne eller andra kärntekniska produkter från Sverige kan behöva tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten. Det gäller även export av teknisk information och programvara som rör sådana produkter. Tillstånd kan också krävas för vissa förmedlingstjänster från Sverige.

Individuellt exporttillstånd är ett tillstånd som beviljas en bestämd exportör för en slutanvändare eller mottagare och som omfattar en eller flera produkter med dubbla användningsområden.

Globalt exporttillstånd är ett tillstånd som beviljas en bestämd exportör för en typ eller kategori av produkter med dubbla användningsområden och som kan gälla export till en eller flera slutanvändare och/eller i ett eller flera länder.

En tillståndsansökan lämnas till Strålsäkerhetsmyndigheten som tillståndsprövar export av kärnämnen, kärntekniska anläggningar och kärnteknisk utrustning som tillhör kategori 0 i bilaga 1 till rådets förordning (EU) nr 2021/821 om upprättande av en gemenskapsordning för kontroll av export, överföring, förmedling och transitering av produkter med dubbla användningsområden.

Inspektionen för strategiska produkter (ISP) tillståndsprövar export av produkter som tillhör kategori 1-9 i bilaga 1 till rådets förordning (EU) nr 2021/821.
Tillståndsplikten gäller i enlighet med lagen (2000:1064) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd samt 20-23 §§ i Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter och allmänna råd (SSMFS 2008:3) om kontroll av kärnämne mm.

Så ansöker du om tillstånd

Fyll i blanketten "Ansökan om export av produkter med dubbla användningsområden". Instruktioner för hur ansökan fylls i hittar du på sidan 10 i Strålsäkerhetsmyndighetens allmänna råd om tillämpningen (de gula sidorna) av Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter (SSMFS 2008:3) och allmänna råd om kontroll av kärnämne mm.

Blanketten kan skickas inskannad till Strålsäkerhetsmyndighetens registratur via registrator@ssm.se, eller med post till:

Strålsäkerhetsmyndigheten
171 16 Stockholm

Blanketten innehåller de uppgifter du behöver lämna för att slutföra en tillståndsansökan.

Uppgifterna innefattar sådant som

  • exportörens namn
  • organisationsnummer och adress
  • mottagarens namn och adress
  • ursprungs-, avsändar-, och bestämmelseland
  • varubeskrivning, varumängd och kategorinummer enligt kontrollförteckningen (bilaga I till rådets förordning (EU) nr 2021/821)
  • beskrivning av varans slutanvändning, etc.

Du hittar en utförligare beskrivning av blankettens delar på sidan 10 i Strålsäkerhetsmyndighetens allmänna råd om tillämpningen (de gula sidorna) av SSMFS 2008:3.

I bland annat artikel 12 i rådets förordning (EU) nr 2021/821 står vad som gäller för olika typer av exporttillstånd.

Individuella exporttillstånd omfattas av krav på slutanvändningsintyg. Ett slutanvändningsintyg ska vara ett officiellt brev från slutanvändaren, med stämpel och underskrift av behörig person. Det ska innehålla en beskrivning av produkten och dess användning, bekräftelse att mottagen vara är under exportkontroll samt en försäkran om att varan inte ska användas för kärnvapen/kärnladdningar.

För globala exporttillstånd kan motsvarande innehåll i ett slutanvändningsintyg upptas i ett kontrakt mellan exportören och slutanvändaren. Detta kan komma att granskas av Strålsäkerhetsmyndigheten i samband med tillsyn.

För att din ansökan ska vara giltig måste ansökningsblanketten skrivas under i original av en behörig företrädare för sökanden.

Fullmakt för företrädare

En exportkontrollansvarig bör utses hos det företag som vill exportera kärnämne, kärntekniska produkter, information eller programvara.

Handläggningstid

Handläggningstiden för exporttillstånd kan variera beroende på flera faktorer, såsom typen av kärnteknisk produkt, slutanvändaren, destinationslandet och den avsedda användningen av produkten. Det kan ta allt från några dagar till flera år.

En viktig del av ansökningsprocessen är en riskbedömning som inkluderar olika kontrollsteg. För ansökningar om exporttillstånd till tredje land kan det krävas så kallade statliga försäkringar, enligt riktlinjer fastställda av Nuclear Suppliers Group (NSG), se IAEA:s informationscirkulär INFCIRC/254. Dessa försäkringar syftar till att säkerställa att produkten eller den tekniska informationen inte kommer att användas för att producera kärnladdningar, att det finns tillräckligt med fysiskt skydd vid kärntekniska anläggningar, att IAEA kan genomföra kontrollinspektioner vid anläggningarna, och att vidareexport av produkten eller informationen följer NSG:s riktlinjer.

Inhämtning av statliga försäkringar kan förlänga handläggningstiden eftersom processen involverar den mottagande staten. Statliga försäkringar krävs inte för överföring inom EU.

Om din ansökan är ofullständig eller kräver komplettering kan handläggningstiden förlängas. Det är därför viktigt att säkerställa att din ansökan är korrekt och innehåller all nödvändig information för att undvika förseningar i processen.

Överklagande av beslut

Beslut om exporttillstånd får inte överklagas. Däremot får Strålsäkerhetsmyndighetens beslut att återkalla ett tillstånd överklagas till allmän förvaltningsdomstol, om det inte återkallats av regeringen. Det går också att överklaga beslut där Strålsäkerhetsmyndigheten inom ramen för tillsynen begär att få upplysningar och handlingar, samt tillträde till lokaler.

I lagen (2000:1064) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd finns bestämmelser om överklagande av beslut. Av förordningen (2000:1217) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd framgår vilka delar av lagen som gäller för Strålsäkerhetsmyndigheten.

Avgifter

Strålsäkerhetsmyndigheten tar för närvarande inte ut några avgifter för tillståndsansökan för export av kärnämne, kärntekniska produkter, information eller programvara.

Sanktioner och särskilda regelverk

FN:s säkerhetsråd har utfärdat sanktioner mot vissa länder. För några av dessa länder har EU förstärkt exportkontrollen ytterligare genom särskilda EU-sanktioner och vid export till dessa länder finns därför särskilda regelverk. Det kan innebära att vissa produkter överhuvudtaget inte får exporteras eller att exporttillstånd krävs för ytterligare produkter än de som omfattas av rådets förordning (EU) nr 2021/821. Sanktionerna mot Iran och Nordkorea omfattar kärntekniska produkter.

Lättnader i sanktionerna mot Iran

Den 16 januari 2016 lättades de sanktioner mot Iran som rör kärnteknik. Samma dag trädde förordning (EU) nr 2015/1861 och förordning (EU) nr 2015/1862, med bestämmelser om suspendering, hävning och justering av EU:s kärnteknikrelaterade sanktioner, i kraft inom EU.

Nukleärt relaterade produkter som tidigare var förbjudna faller nu under tillståndsplikt. Exakt vilka lättnaderna är framgår av EU-förordning nr 2015/1861.

Straffrättsliga bestämmelser

I lagen (2000:1064) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd finns bestämmelser om straff för brott mot Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 2021/821.

Den som med uppsåt eller av grov oaktsamhet, utan tillstånd, exporterar en produkt med dubbla användningsområden som är exportkontrollerad kan dömas till böter eller fängelse i högst två år. Även försök till sådant brott kan medföra ett straffrättsligt ansvar enligt 23 kap. brottsbalken (1962:700).

Den som med uppsåt eller av oaktsamhet, lämnar oriktiga uppgifter i en ansökan om tillstånd som är av betydelse för prövningen, eller åsidosätter krav, villkor, underrättelseskyldighet eller uppgiftsskyldighet i samband med export enligt lagen eller Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/821 kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Vägledning

Den 9 september 2021 ersattes förordning (EG) nr 428/2009 av förordning (EU) nr 2021/821, den så kallade PDA-förordningen. Hänvisningar till den upphävda förordningen ska anses som hänvisningar till förordning (EU) nr 2021/821 och ska läsas i enlighet med jämförelsetabellen i bilaga VI i förordning (EU) nr 2021/821.

Uppdaterad kontrollista för produkter med dubbla användningsområden

EU-kommissionen har antagit en uppdaterad kontrollista för produkter med dubbla användningsområden (PDA). Den uppdaterade kontrollistan finns i EU-förordning nr 2023/66 som därmed utgör en ny bilaga I till EU-förordning nr 2021/821.

Begrepp och definitioner

Produkter med dubbla användningsområden (PDA): Produkter, inbegriper programvara och teknik, som kan användas för både civila och militära ändamål, och inbegriper produkter som kan användas för utformning, utveckling, produktion eller användning av kärnvapen, kemiska vapen eller biologiska vapen eller bärare av dessa, inbegripet alla varor som kan användas både för icke-explosiva ändamål och för att på något sätt bidra vid tillverkning av kärnvapen eller andra kärnladdningar

Kontrollista: Förteckning över produkter med dubbla användningsområden som avses i artikel 3 i rådets förordning (EU) nr 2021/821.

Individuellt exporttillstånd: Ett tillstånd som beviljas en bestämd exportör för en slutanvändare eller mottagare och som omfattar en eller flera produkter med dubbla användningsområden.

Globalt exporttillstånd: Ett tillstånd som beviljas en bestämd exportör för en typ eller kategori av produkter med dubbla användningsområden och som kan gälla export till en eller flera angivna slutanvändare och/eller i ett eller flera angivna länder.

Frågor eller synpunkter?

Har du frågor om exportkontroll och ansökningsförfarandet eller förslag på hur vi kan förbättra informationen på den här sidan? Kontakta oss via exportkontroll@ssm.se.

Information om behandling av personuppgifter

Strålsäkerhetsmyndigheten ansvarar för behandlingen av de personuppgifter som lämnas i din ansökan eller anmälan. Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 2016/679, den så kallade dataskyddsförordningen (GDPR).