Vad finns det för krav på mätning av radon i min bostad?

Om du bor i ett flerfamiljshus finns det krav på den som har rådighet över fastigheten, normalt bostadsrättsföreningen eller fastighetsägaren, att optimera strålskyddet genom att vidta åtgärder så att radonhalten hålls så låg som det är möjligt och rimligt i enlighet med 3 kap. 6 § Strålskyddslagen (2018:396). Mätningar behövs för att känna till radonhalten och kunna optimera radonhalten. Det är din kommuns miljö- och hälsoskyddskontor som kan kräva mätning av radon om det inte redan har utförts mätningar.

Om du bor i eget hus är det ditt ansvar att mäta radonhalten och vidta åtgärder men miljö- och hälsoskyddskontoret har möjligt att ställa krav på radonhalt även i privata bostäder.

Radon behöver mätas i alla bostäder, oavsett hur gamla de är. Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar att en ny mätning görs om det har gått mer än 10 år sedan den senaste mätningen genomfördes och om det har genomförts byggnadsåtgärder som kan påverka radonhalten.

Fördjupningskurs om radon 5-7 november

Kursen är till för dig som vill ha en fördjupad kunskap om radon i luft. Du lär dig hur olika mätinstrument fungerar, hur mätningar av radon i luft kan utföras och vad man bör tänka på vid mätningar av radon. Vi går också igenom hälsorisker och regelverk kring radon. Sista anmälningsdag är den 23 september 2024.

Dags att förnya din anmälningspliktiga verksamhet?

Bedriver du anmälningspliktig verksamhet? Då kan det vara dags att förnya din anmälan i vår e-tjänst. En anmälan är giltig i 5 år och förnyelse av anmälan kan göras när din anmälan förfaller inom 6 månader. Vid en förnyelse av anmälan kan du även genomföra ändringar avseende utrustning, fakturauppgifter och liknande.