Hur skyddar jag mig mot UV-strålning?

Utomhus skyddar du dig med skugga, kläder, hatt med brätte, solglasögon och solkräm där inte kläderna täcker. Hur mycket skydd du behöver beror på hur känslig du är och hur stark UV-strålningen är. UV-strålningen är som starkast på sommaren mitt på dagen mellan klockan 11 och 15, på höga höjder, nära ekvatorn och på platser med mycket fri himmel. Snö och sand reflekterar UV-strålningen och gör att extra skydd kan behövas.

En del konstgjorda källor kräver särskilda skyddsåtgärder. Exempelvis vid elsvetsning behövs ansiktsskydd och vid solariebruk behövs ögonskydd.

Aktuellt

Illustration av en sol

Appen Solboken

Att som barn bränna sig i solen ökar risken för att senare i livet drabbas av hudcancer. Därför ska vi vara extra rädda om barnen och lära dem att umgås med solen på ett klokt sätt. Ett sätt att göra det är genom appen Solboken. Appen, som är gratis och riktar sig till barn i åldrarna 6-12 år, tar på ett roligt sätt upp fakta om solen, risker och hur du kan skydda dig. Solboken finns i App Store.

Ladda ner Solboken
Sanny står på en strand i solskenet. Han undrar hur mycket sol din hud tål.

Hur mycket sol tål din hud?

Många svenskar tycker att det är skönt att sola och att bli solbruna. Varje år reser hundratusentals svenskar på solsemester utomlands. Men tyvärr finns det också en baksida med solens starka strålar. Våra solvanor är troligtvis den främsta anledningen till att allt fler drabbas av hudcancer. Mitt på dagen när solen står som högst är risken att bränna sig som störst. Minsoltid.se hjälper dig att uppskatta hur länge du kan vara i solen utan att bränna dig.

Beräkna din soltid