Råd och rekommendationer

Varje år konstateras cirka 70 000 hudcancerfall i Sverige. Det finns ett starkt samband mellan hudcancer och att bränna sig. Men du kan njuta av solen om du samtidigt skyddar dig mot den starka solens skadliga UV-strålning.

De två viktigaste faktorerna som avgör hur länge du kan vara i solen är hur stark solen är och hur känslig hud du har. UV-index är ett mått på styrkan av den delen av solens UV-strålning som orsakar hudrodnad.

Skydda dig i den starka solen

Det finns goda skäl för de flesta att skydda sig i solen när UV-index är 3 eller högre. I Sverige på sommaren är detta vanligtvis mellan kl 11-15. På andra platser i världen kan UV-index vara högt större delen av dagen. Med vår tjänst UV-index idag kan du se vad UV-index beräknas vara där du befinner dig under dygnets alla timmar så att du kan planera din utomhusvistelse på ett säkert sätt. Vår tjänst Min soltid hjälper dig att se hur länge du kan vara i solen utan solskydd baserat på UV-index, din hudtyp och ålder. Barn och ungdomar är extra känsliga för solen.

Skydda dig även när det är molnigt

Moln skyddar inte nämnvärt mot UV-strålning. En mulen dag mitt på dagen är UV-index generellt sett högre än senare samma dag om himlen är molnfri. Tänk därför på att skydda dig även om det är molnigt.

Var extra försiktig på stranden

Det finns även särskild anledning att vara extra försiktig när du är på stranden eftersom du där vanligtvis utsätts för mer UV-strålning än i en stad. Det beror inte på att vatten reflekterar UV-strålningen utan att det oftast är fri horisont vid en strand. Därmed utsätts du både för den direkta solstrålningen och för den spridda strålningen som kommer från himlen. Vatten släpper igenom UV-strålning och skyddar därför inte den som badar.

Snö kan reflektera upp till 80 % av UV-strålningen

Snö kan däremot reflektera upp till 80 procent av UV-strålningen. I fjällen på våren när det är sol och snö samtidigt kan därför UV-index bli nästan dubbelt så hög.

Din solkänslighet är individuell

Vi är olika känsliga för solen. Ju lättare du har för att bränna dig, desto försiktigare bör du vara. Om du har en mindre solkänslig hud så har du ett bättre skydd mot UV-strålningen, men det betyder inte att du ska strunta helt i att skydda dig i solen. Även om man aldrig bränner sig i solen eller har en mycket pigmenterad, mörk, hud så finns risken att man kan drabbas av skador.

Under sommaren bildar huden gradvis ett visst naturligt skydd mot solstrålningen genom att öka pigmenteringen och hudens tjocklek men en ljus hy som blivit naturligt solbrun ger generellt sett inte ett högre skydd motsvarande en solskyddsfaktor på ungefär 2-3. Skyddet försvinner under hösten och därför ska du vara extra försiktig på våren och om du reser utomlands under vintern.

Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar inte att du grundar i solarium före en solresa. Den som solar i solarium löper en ökad risk att få hudcancer, särskilt malignt melanom som är den allvarligaste typen av hudcancer.

Det finns en ofta använd klassificering av olika hudtyper beroende på hur huden reagerar på UV-strålning. Att bli röd innebär att din hud får en rodnad och blir öm och varm.

Olika hudtyper är olika känsliga

  • Hudtyp 1 Personer med mycket ljus och ibland fräknig hud. Ofta rödhåriga eller blonda personer med blå eller gröna ögon. De bränner sig lätt och blir aldrig bruna.
  • Hudtyp 2 Personer med ljus hy som bränner sig lätt men som ibland kan bli bruna. Ofta blonda eller mörkblonda personer med blå eller gröna ögon.
  • Hudtyp 3 Personer med ljus till ljusbrun hy som bränner sig ibland men lätt blir bruna. Ofta mörkhåriga personer med bruna ögon.
  • Hudtyp 4 Personer med brunare hy som bränner sig sällan och lätt blir bruna. Ofta svart eller mörkbrunt hår och bruna ögon.
  • Hudtyp 5 Personer med mycket mörk hud. Tål solen väl, bränner sig mycket sällan och blir väldigt bruna i solen.
  • Hudtyp 6 Personer med mycket mörk eller svart hud. Tål solen väl och bränner sig aldrig.

Med vår tjänst Min Soltid kan du beräkna din soltid, du får alltså hjälp att räkna ut hur länge du kan vara i solen utan skyddande kläder eller solskyddsmedel. Tiderna baseras på UV-index, din hudtyp och din ålder.