Råd och rekommendationer för laser och IPL

Strålning från laser och intensivt pulserat ljus (IPL) kan orsaka ögonskador och brännskador på huden. Strålsäkerhetsmyndigheten tar bland annat fram regler för och ger råd om användning av laser och IPL. Du som använder laser eller IPL måste känna till de föreskrifter som gäller och de risker som användningen medför.

Som kund ska du vara medveten om att det inte sker någon kvalitetskontroll av kosmetiska behandlingar med laser och IPL. Du bör därför försäkra dig om att behandlingen utförs av en person som har tillräcklig kompetens och erfarenhet. Du som utför kosmetiska behandlingar måste känna till de föreskrifter som gäller och de risker som behandlingarna medför.

En laserpekare kan orsaka allvarlig bländning och i värsta fall ge skador på ögat. En laserpekare ska, oavsett styrka, därför aldrig riktas mot en person. Du ska heller inte rikta en laserpekare mot ett fordon eftersom föraren kan bländas.

Lasrar som används vid lasershower kan vara mycket starka. Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar att hålla alla laserstrålar mer än tre meter ovanför golvet och avråder från så kallad publikskanning.

Denna text finns även på lättläst svenska