Särskilda solråd för barn

Både stora och små barn har en känslig hud. För mycket sol i unga år kan leda till hudförändringar i vuxen ålder. Det är speciellt viktigt att barn inte bränner sig.

Ju oftare man bränner sig som ung, desto större risk att drabbas senare i livet. Det är viktigt att redan i tidig ålder skapa bra solvanor. Skydda ditt barn och vistas i solen på ett sunt sätt.

Spädbarn ska inte vistas i solen

Barn under ett år ska inte vara i direkt solljus över huvud taget.

Små barn kan skuggas med till exempel parasoll, soltält eller UV-skydd till barnvagnen i kombination med att barnet har kläder och solhatt.

Tänk på att endast ett parasoll inte skyddar spädbarnet helt mot UV-strålningen. Den spridda solstrålningen från den blå himlen kan nå in i parasollets skugga.

Barn och solskydd

  • Barn, oavsett ålder, bör undvika att vara i direkt sol en längre tid mitt på dagen när solen är som starkast, mitt på dagen klockan 11-15 sommartid.
  • Det bästa solskyddet för barn är kläder, hatt och solglasögon.
  • Solkräm bör användas som komplement där kläder inte täcker. Undvik att använda solkräm som enda solskydd.
  • Solkrämen ska vara vattenfast, särskilt anpassad för barn och ha hög solskyddsfaktor (minst SPF 30). Använd solkräm enligt förpackningens anvisningar.
  • Vid en strand är UV-strålningen oftast starkare än i en stad. Barn bör vara i skuggan så mycket som möjligt.
  • Om barnen leker mycket i vattnet eller på stranden finns risken att solskyddskrämen nöts bort. Kom ihåg att med jämna mellanrum smörja in barnen med mer solkräm med hög solskyddsfaktor.
  • Välj helst lekplatser som är i skuggan.
  • Solen är oftast starkare utomlands än i Sverige. Då är det ännu viktigare att solskydda sitt barn.

Läs mer: Solråd för dig som ska åka utomlands 

Om ditt barn bränner sig

Om ditt barn bränner sig ska barnets hud vila helt från solen några dagar så att huden hinner läka. Skydda barnet med kläder eller var i skuggan. Mer solkräm är ett dåligt alternativ.

Läs mer: 1177 om Solskador på huden

Skydda både små och stora barn

Undersökningar visar att vi oftast är bättre på att skydda våra yngsta barn. Men det är viktigt att solskydda både små och stora barn.

Barn kan enkelt ta reda på hur stark solen är genom att titta på sin skugga.

  • Kort skugga = solen är stark.
  • Lång skugga = solen är inte så stark.

Bygg din egen solvarnare

Du kan bygga din egen solvarnare med hjälp av en glasspinne.

1. Stick ner en pinne i sanden. Rita en cirkel runt pinnen. Radien ska vara lika lång som pinnen är hög.
2. Om pinnens skugga faller inom den ritade cirkeln är solen stark och du måste vara extra noga med att skydda dig.
3. Om pinnens skugga faller utanför den ritade cirkeln är solen mindre stark och du kan njuta längre av solen utan att bränna dig.

Var försiktig på stranden

Vid en strand utsätts man oftast för starkare UV-strålning än i en stad. Anledningen är att det oftast är fri horisont vid en strand. Därmed utsätts du både för den direkta solstrålningen och för den spridda strålningen som kommer från himlen.

Därför är det bra att vara extra försiktig på stranden. Solens strålar kan också nå in i skuggiga områden och tränga igenom moln. Det är alltså bra att solskydda sina barn även när de inte befinner sig i direkt sol.

Planering av barns utemiljöer

Strålsäkerhetsmyndigheten och länsstyrelserna har gemensamt tagit fram en broschyr med förslag på hur barns utemiljöer kan utformas så att barnen skyddas från skadlig UV-strålning. Till exempel kan skolgårdar planeras med träd som ger barnen skugga när de leker mitt på dagen.