Vanliga frågor vid solarieinspektioner
Kommunernas miljö- och hälsoskyddsnämnder ansvarar för tillsyn ifråga om solarier. På den här sidan svarar vi på vanligt förekommande frågor och svar, för att hjälpa dig som handläggare på en kommun att utföra din tillsyn på ett effektivt, rättssäkert och likvärdigt sätt.
18-årsgräns
Vilka tekniska system eller appar för kontroll av 18-årsgränsen är godkända av Strålsäkerhetsmyndigheten?
Strålsäkerhetsmyndigheten godkänner inga system eller appar för kontroll av 18-årsgränsen. Ett tekniskt system eller en app kan vara godtagbart om det går att visa att det är tillräckligt robust och säkert och inte kan kringgås. Bevisbördan ligger på verksamhetsutövaren som på ett tillfredsställande sätt ska kunna visa att kontrollsystemet fungerar. Ett eventuellt godkännande av ett tekniskt system eller en app görs av kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd.
Vilken straffsats gäller om en solarieägare bryter mot 18-årsgränsen?
Att yrkesmässigt låta någon som inte har fyllt 18 år sola i ett kosmetiskt solarium är straffbelagt. Lägsta straff är böter och högsta straff är fängelse i sex månader, i enlighet med 9 kap. strålskyddslagen. Straffet drabbar en person, exempelvis ägaren av solarieverksamheten. Det är inte tillsynsmyndigheten, det vill säga kommunen, som beslutar om påföljd, utan rättsväsendet.
Lagliga åtgärder
Vad kan man som kommun göra om solarieägaren inte uppfyller kraven?
Det är upp till solarieägaren att visa att kraven för ett solarium av UV-typ 3 är uppfyllda. Om kommunen bedömer att kraven inte är uppfyllda finns möjlighet att förelägga om att solarieägaren ska visa att kraven uppfylls. Ett föreläggande kan förenas med vite, enligt 8 kap 7 § i strålskyddslagen. Solarier som inte uppfyller kraven kan också meddelas om förbud (6§) och försegling (9§), enligt 8 kap i strålskyddslagen. Om solarieägaren inte följer ett förbud så kan kommunen polisanmäla denne, då det enligt 9 kap. 4 § strålskyddslagen är ett brott att inte följa ett förbud. För en kommun finns det även möjlighet att få hjälp av polisen, det regleras i 8 kap. 12 § strålskyddslagen. Polisen kan göra en husrannsakan och förverka solarierna med stöd av 9 kap. 8 § strålskyddslagen.
Beslut som tas utifrån strålskyddslagens bestämmelser gäller omedelbart enligt 10 kap. 3 §.
Vad finns det för juridiska möjligheter om kommunen inte får kontakt med en solarieägare som har ett obemannat solarium?
Enligt 8 kap. 11 § strålskyddslagen har kommunen rätt att få tillträde till lokalen för att vidta de åtgärder som behövs för tillsynen. I de fall en solarieägare håller sig borta finns det ingen skyldighet för fastighetsägaren att öppna. Enligt 8 kap. 12 § strålskyddslagen ska Polismyndigheten ge den hjälp som behövs, exempelvis att polisen går in med hjälp av låssmed.
Exponeringsschema och tidur
Vad gäller för exponeringsschema och tidur vid bemannade, delvis bemannade och obemannade solarier?
För obemannade solarier gäller max 15 minuter soltid. Delvis bemannade solarier får här betraktas som obemannade.
Tillverkarens exponeringsschema går ibland emot 8 § i SSMFS 2012:5 som föreskriver att soltiden inte får vara längre än 15 minuter per solning. Syftet med bestämmelsen är att skydda människor från att skadas av för lång exponeringstid. Detta intresse väger tyngre än det 7 § tar upp, det vill säga att solarieägaren ska verka för att följa tillverkarens exponeringsschema. Det innebär att 8 § har företräde framför 7 § och solarieägaren ska alltså se till att solarier i obemannad verksamhet stängs av efter 15 minuter.
Anmälningsplikt
Ska solarieverksamheten anmälas?
Den som tänker driva ett solarium för allmänt bruk ska senast sex (6) veckor innan verksamheten påbörjas anmäla detta till den kommunala miljö- och hälsoskyddsnämnden. Förändringar som till exempel ägarbyte och ändrade kontaktuppgifter ska också anmälas.
Är det ett brott att inte ha anmält ett solarium till kommunen?
Nej, det är inte ett brott som kräver åtalsanmälan. En solarieägare ska anmäla sin verksamhet till kommunen enligt 10 § SSMFS 2012:5. Kommunen kan förelägga om att solarieägaren ska göra en anmälan, och om så inte sker göra en åtalsanmälan, eftersom det då är fråga om ett brott enligt 9 kap. 4 § p. 3 strålskyddslagen.
Vems ansvar är det att visa att ett solarium uppfyller kraven för ett solarium av UV-typ 3?
Det är upp till solarieägaren att visa att solariet är av UV-typ 3. Om kommunen bedömer att kraven inte är uppfyllda kan åtgärder vidtas, se frågan Vad kan man som kommun göra om solarieägaren inte uppfyller kraven?.
Vad gäller när solarieägaren har bytt ut originalrören mot nya rör?
Ersättningsrör ska vara märkta med ekvivalenskod och ha UV-kod med X- och Y-värden inom det intervall som framgår av solariets märkning. Uppfyller solariet inte detta har kommunen rätt att förelägga om åtgärd, se frågan Vad kan man som kommun göra om solarieägaren inte uppfyller kraven?.
Vad gäller för solarier som har moderniserats eller omkonditionerats där man tagit bort eller ändrat på märkningen på solariet?
Verksamhetsutövaren måste visa hur solariet uppfyller kraven. Enligt Elsäkerhetsverket anses tillverkaren vara den som gör om en produkt eller livstidsförlänger en produkt utanför det den primära tillverkaren har angett.
Standarden som föreskriften SSMFS 2012:5 hänvisar till är inte Strålsäkerhetsmyndighetens ansvar. Standard (SS-EN 60335-2-27:2014) handlar om marknadskontroll, och i Sverige ligger ansvaret när det gäller solarier hos Elsäkerhetsverket.
Om rör med lägre effekt än originalrör används vid byte så är det ur strålskyddssynpunkt bättre.
Krämer
Vad gäller vid försäljning av krämer för användning vid solning i solarium?
Enligt 12 § SSMFS 2012:5 får verksamhet där kosmetiskt solarium upplåts till allmänheten inte tillhandahålla eller förmedla kosmetiska eller hygieniska produkter som är avsedda att appliceras på huden före solariebestrålningen och som kan förstärka den ultravioletta strålningens verkningar. Produkterna kan ha negativa effekter på hälsan.
Mer information kan fås hos Läkemedelsverket som har ansvar för kosmetiska produkter.
Exponeringsschemat framtaget utifrån att man solar med ren hud, vilket även framgår av affischen "Råd för att skydda din hälsa".