Nationell plan för radioaktivt avfall
Strålsäkerhetsmyndigheten ansvarar för att det finns en nationell plan enligt EU:s kärnavfallsdirektiv. Planen beskriver hur använt kärnbränsle och radioaktivt avfall hanteras i Sverige. Myndigheten ansvarar även för att samordna att en rapport tas fram utifrån kraven i kärnavfallskonventionen.
Strålsäkerhetsmyndigheten ska enligt sin instruktion utföra uppgifter utifrån Sveriges internationella åtaganden för radioaktivt avfall. Det gäller bland annat att se till att det finns planer för hur det radioaktiva avfallet tas omhand.
Nationell plan enligt EU:s kärnavfallsdirektiv
EU:s kärnavfallsdirektiv (2011/70/Euratom) ger riktlinjer och ramar för hur medlemsländerna ska se till att använt kärnbränsle och radioaktivt avfall hanteras på ett säkert sätt. Medlemsstaterna behöver ha vissa regler och organisationer. Till exempel ska det finnas en oberoende tillsynsmyndighet, vilket är Strålsäkerhetsmyndigheten i Sverige.
I kärnavfallsdirektivet finns krav på information som ska finnas med i en nationell plan för radioaktivt avfall. Alla medlemsländer i EU behöver ta fram en motsvarande sådan plan. I Strålsäkerhetsmyndighetens uppdrag ingår att ta fram och ansvara för att Sverige har en aktuell plan som beskriver hanteringen
- av använt kärnbränsle
- radioaktivt avfall från kärnteknisk verksamhet, så kallat kärnavfall
- radioaktivt avfall från icke-kärnteknisk verksamhet från exempelvis sjukhus, industrier och forskning.
Den nationella planen beskriver vad radioaktivt avfall är, relevanta organisationer, vilka myndigheter som utövar tillsyn samt vilka lagar och regler som gäller. Planen redovisar även de mängder använt kärnbränsle och radioaktivt avfall som produceras i Sverige, samt uppskattningar av hur mycket avfall som kommer att produceras i framtiden. Redovisningen av avfallsmängder ska uppdateras årligen.
Vart tredje år ställer Strålsäkerhetsmyndigheten samman planen i en rapport som beskriver hur Sverige möter kraven i kärnavfallsdirektivet. Myndigheter, kommuner, allmänheten och näringslivet ska få möjlighet att lämna synpunkter på den nationella planen. Den första svenska rapporten publicerades 2015 och en uppdaterad version publicerades 2021.
Nationell rapport enligt kärnavfallskonventionen
Sverige har undertecknat kärnavfallskonventionen om säkerhet vid hantering av använt kärnbränsle och radioaktivt avfall (Joint Convention on the safety of spent fuel management and on the safety of radioactive waste management). Konventionen började gälla 2001. Syftet med konventionen är att hanteringen av använt kärnbränsle och radioaktivt avfall ska bli bättre globalt.
Alla länder som har undertecknat kärnavfallskonventionen tar fram nationella rapporter som beskriver hur landet möter konventionskraven. Var tredje år sammanställer Strålsäkerhetsmyndigheten en nationell rapport om hur Sverige uppfyller kraven. Rapporten tas fram med stöd av bland annat Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB).
Det internationella atomenergiorganet IAEA är FN:s internationella organisation med medlemsländer som samarbetar inom kärnkraftsområdet. Ett sekretariat på IAEA arbetar med kärnavfallskonventionen. De länder som är med i konventionen skickar rapporterna till sekretariatet. Länderna granskar därefter varandras rapporter och resultaten diskuteras på ett efterföljande möte.