Sol och solarier

Sol och solarier

Hudcancer är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige, och antalet hudcancerfall ökar snabbt. Orsaken till detta bedöms vara ökad exponering för UV-strålning från solen och solarier.

Strålsäkerhetsmyndigheten arbetar för att minska antalet fall av hudcancer som är orsakade av UV-strålning. Vi gör bland annat:

Vi gör också insatser för att öka kunskapen om riskerna med solen och solariesolning.

Aktuellt

Sanny står på en strand i solskenet. Han undrar hur mycket sol din hud tål.

Hur mycket sol tål din hud?

Många svenskar tycker att det är skönt att sola och att bli solbruna. Varje år reser hundratusentals svenskar på solsemester utomlands. Men tyvärr finns det också en baksida med solens starka strålar. Våra solvanor är troligtvis den främsta anledningen till att allt fler drabbas av hudcancer. Mitt på dagen när solen står som högst är risken att bränna sig som störst. Minsoltid.se hjälper dig att uppskatta hur länge du kan vara i solen utan att bränna dig.

Beräkna din soltid
Illustration av en sol

Appen Solboken lär barn solvett

En bok om solen har fått en digital efterföljare i form av en interaktiv app, Solboken. Appen, som är gratis och riktar sig till barn i åldrarna 6-12 år, tar på ett roligt sätt upp fakta om solen, risker och hur du kan skydda dig. Sök på "Solboken" i App Store och ladda ner appen. Appen finns tyvärr inte i Google Play.

Ladda ner Solboken