Mobilstrålning är radiovågor

Mobiltelefoner fungerar både som sändare och mottagare. De skickar och tar emot information med hjälp av radiovågor som liknar de radiovågor som används för radio- och tv-sändningar. Radiovågornas energi kan tas upp av kroppen.

Mobiltelefoner kommunicerar med hjälp av radiovågor, med vilka det går att överföra information utan att dra ledningar. Radiovågor rör sig genom luften med ljusets hastighet och deras frekvens mäts i enheten hertz, som är ett mått på antal vågor per sekund. En hertz är en våg per sekund.

Så sänder mobilen radiovågor

En mobiltelefon sänder

  • radiovågor när du ringer, sms:ar eller surfar och när appar uppdateras om du har en smartphone
  • radiovågor med frekvenser mellan 791 och 2690 MHz, beroende på vilken teknik (GSM, 3G eller 4G) som används.

Vi bevakar forskningen

Radiovågornas energi kan tas upp av kroppen, då en mobiltelefon hålls mot örat under samtal kan exponeringen för radiovågor från mobilen leda till en svag icke kännbar lokal uppvärmning. Det medför inte några kända hälsorisker. Dock finns en svag misstanke om att exponering av radiovågor vid användning av mobiltelefon kan medföra hälsorisker. Av försiktighetsskäl rekommenderar vi därför att du använder mobilens högtalarfunktion eller handsfree och att du håller ut telefonen från kroppen under samtal.

Strålsäkerhetsmyndigheten bevakar forskningen om mobiltelefoni och eventuella hälsorisker.