Cesiumdatabasen
Strålsäkerhetsmyndighetens cesiumdatabas innehåller ungefär 100 000 individuella mätvärden. De flesta gäller vilt, insjöfisk, svamp och bär från de län som drabbades hårdast av Tjernobylolyckan 1986. I databasen är det möjligt att söka halten av cesium-137 i olika prover i form av medelvärden för olika områden och tidsperioder främst mellan åren 1986 och 2002.
Utvecklingsarbete pågår
Cesiumdatabasen är för närvarande inte tillgänglig. Utvecklingsarbete pågår.
Cesiuminnehållet anges som becquerel per kilo (Bq/kg) färskvikt. Resultaten från en sökning i databasen kan redovisas som medelvärden för:
- provgrupper som fisk
- provtyper som abborre
- ett helt län eller för enskilda kommuner
- ett enskilt år eller en längre tidsperiod.
Variationen mellan olika prov även inom ett litet område kan vara stor, så cesiuminnehållet i ett enskilt prov kan vara missvisande. Medelvärdet redovisas normalt därför endast om minst fem prover ingår i urvalet.
Om provtagningen
Proverna som har analyserats är av varierat ursprung. Det ingår prover som både har provtagits och analyserats inom ramen för myndighetens miljöövervakningsprogram. Dessutom ingår resultat som rapporterats till myndigheten inom ramen för forskningsprojekt finansierade av myndigheten och resultat från provtagning som har skett på andras initiativ, som kommunala övervakningsinsatser eller organiserad provtagning inom jaktvårdsdistrikt. Vissa kommuner har även analyserat prover som samlats in av privatpersoner som en service till allmänheten.
Alla enskilda resultat har kvalitetssäkrats innan de lagts in i databasen, men urvalet vid provtagningen har inte alltid varit slumpmässigt. Allteftersom åren går efter Tjernobylolyckan kan det befaras att andelen prover från områden med låg deposition minskar.
Sökhjälp
Du kan anpassa din sökning angående:
- Tidsintervall Välj vilka år som ska ingå i beräkningen. När rutan ”visa enskilda år” längst ned på söksidan är förbockad redovisas resultaten för varje år istället för ett enda medelvärde för hela tidsperioden. .
- Geografiskt urval Hela landet, enskilda län eller enskilda kommuner i ett län kan väljas. När rutan ”visa enskilda län” respektive ”visa enskilda kommuner” längst ned på söksidan är förbockad får du resultaten uppdelade på flera olika geografiska områden i samma sökning. Väljer du ”alla län” och ”visa enskilda län” får du alltså ett medelvärde för varje län istället för ett medelvärde över alla län.
- Provurval Välj att få medelvärden över en hel provgrupp som fisk, eller över en enskild provtyp som abborre. När rutan ”visa enskilda provtyper” längst ned på söksidan är förbockad får du ett medelvärde för varje enskild provtyp som ingår i ditt urval.
- Medelvärdesberäkning Här kan du välja det lägsta antalet enskilda prov som måste ingå i medelvärdesvberäkningen för att ett resultat ska redovisas.