Laser och IPL

Laser och IPL

Laser och intensivt pulserande ljus (IPL) är ljus med mycket hög intensitet. Laser används bland annat för industriell bearbetning av material, forskning, mät­instrument och medicinska och kosmetiska be­handlingar. Laser används också för ljus­shower vid exempel­vis konserter. IPL används för kosmetiska be­handlingar. Både laser och IPL kan vara skadligt för ögon och hud och måste användas för­siktigt. Det är för­bjudet att använda starka laser­pekare utan särskilt till­stånd.

Strålsäkerhetsmyndigheten tar fram regler och ger råd om användning av laser och IPL. Myndigheten ger också tillstånd för starka laserpekare och för laser som används på allmän plats. Vi inspekterar också verksamheter som använder laser eller IPL. 

Aktuellt

Meddela oss om otillåtna produkter

Det är förbjudet att använda, inneha, sälja eller importera starka laserpekare. En butik som säljer produkter med starka bärbara laserpekare måste ha tillstånd från myndigheten. Som konsument behöver du tillstånd för att få köpa en sådan produkt.

Har du frågor om laser och IPL?

Har du frågor om laser och IPL men hittar inte det du letar efter på webbplatsen?

Du som privatperson kan ställa din fråga till våra experter via e-post.

Är du kund hos en skönhetssalong och vill göra en anmälan kan du använda Konsumentverkets e-tjänster. Du kan också ringa vårdguiden på 1177.

Om du vill ta del av en allmän handling, kontakta myndighetens registratur.