Laser och IPL

Laser och IPL

Laser och intensivt pulserande ljus (IPL) är ljus med mycket hög intensitet. Laser används bland annat för industriell bearbetning av material, forskning, mät­instrument och medicinska och kosmetiska be­handlingar. Laser används också för ljus­shower vid exempel­vis konserter. IPL används för kosmetiska be­handlingar. Både laser och IPL kan vara skadligt för ögon och hud och måste användas för­siktigt. Det är för­bjudet att använda starka laser­pekare utan särskilt till­stånd.

Strålsäkerhetsmyndigheten tar fram regler och ger råd om användning av laser och IPL. Myndigheten ger också tillstånd för starka laserpekare och för laser som används på allmän plats. Vi inspekterar också verksamheter som använder laser eller IPL. 

Har du blivit skadad vid en kroppsbehandling?

Har du blivit skadad vid en kroppsbehandling med strålning, exempelvis fått en brännskada efter hårborttagning med laser? Eller vill du informera om en verksamhet som inte arbetar strålsäkert? Välkommen att tipsa oss.

Om du blivit skadad är det viktigt att du kontaktar 1177 eller din vårdcentral. Om skadorna är akuta ska du ringa 112.

Har du frågor om laser och IPL?

Har du frågor om laser och IPL men hittar inte det du letar efter på webbplatsen, eller vill du ta del av en allmän handling? Då kan du kontakta oss på registrator@ssm.se.