Är UV-strålning farlig?

UV-strålning kan skada hud och ögon både akut och på sikt. Akuta skador är brännskador, sveda, för huden och snöblindhet, hornhinneinflammation, för strålningen öka risken att drabbas av hudcancer och basalcellscancer och göra huden rynkig.

Flera ögonsjukdomar, framför allt grå starr, förknippas med UV-strålning.

UV-strålningen kan även hämma immunförsvaret.

Läs mer om UV-strålning: Om UV-strålning

 

Aktuellt

Illustration av en sol

Appen Solboken

Att som barn bränna sig i solen ökar risken för att senare i livet drabbas av hudcancer. Därför ska vi vara extra rädda om barnen och lära dem att umgås med solen på ett klokt sätt. Ett sätt att göra det är genom appen Solboken. Appen, som är gratis och riktar sig till barn i åldrarna 6-12 år, tar på ett roligt sätt upp fakta om solen, risker och hur du kan skydda dig. Solboken finns i App Store.

Ladda ner Solboken
Sanny står på en strand i solskenet. Han undrar hur mycket sol din hud tål.

Hur mycket sol tål din hud?

Många svenskar tycker att det är skönt att sola och att bli solbruna. Varje år reser hundratusentals svenskar på solsemester utomlands. Men tyvärr finns det också en baksida med solens starka strålar. Våra solvanor är troligtvis den främsta anledningen till att allt fler drabbas av hudcancer. Mitt på dagen när solen står som högst är risken att bränna sig som störst. Minsoltid.se hjälper dig att uppskatta hur länge du kan vara i solen utan att bränna dig.

Beräkna din soltid