Slutförvar för radioaktivt avfall och använt kärnbränsle

Den som producerar radioaktivt avfall ansvarar också för att slutförvara det. De som har tillstånd för kärnkraftsreaktorer, de så kallade reaktorinnehavarna, har gett Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) i uppdrag är att hantera och slutförvara det radioaktiva avfallet från de svenska reaktorerna.

Lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet (kärntekniklagen) kräver att den som har en kärnteknisk anläggning också ansvarar för att ta hand om och slutförvara det radioaktiva avfall som uppkommer. Radioaktivt avfall från kärntekniska anläggningar kallas även kärnavfall. Reaktorinnehavarna äger det gemensamma bolaget SKB. SKB:s uppdrag är att hantera och slutförvara reaktorinnehavarnas kärnavfall.

Slutförvar och mellanlager

Kärnavfallet och det använda kärnbränslet behöver förvaras under lång tid i ett så kallat slutförvar. Ett slutförvar isolerar avfallet och skyddar människor och miljö från skadlig verkan av strålning. Avfallet kan först behöva mellanlagras en tid. Det kan då klinga av för att bli lättare att hantera. I vissa fall är slutförvaren ännu inte byggda.

Lagkrav 

Kärntekniklagen kräver att den som utför kärnteknisk verksamhet ska hantera och slutförvara sitt kärnavfall och använda kärnbränsle på ett säkert sätt. Reaktorinnehavarna har ytterligare krav på sig att tillsammans genomföra forskning och utveckling om hur hanteringen och slutförvaringen ska genomföras. Reaktorinnehavarna har, i enlighet med ett krav i kärntekniklagen, gett SKB i uppdrag att ta fram ett forskningsprogram vart tredje år. Ett sådant program (Fud-program) innefattar forskning, utveckling och demonstration. Det första programmet publicerades 1986.

Finansieringen av avveckling av kärntekniska anläggningar och hantering av kärnavfallet regleras i lagen (2006:647) om finansiella åtgärder för hanteringen av restprodukter från kärnteknisk verksamhet (finansieringslagen). Finansieringslagen kräver att den som utför kärnteknisk verksamhet ser till att det finns pengar avsatta till att finansiera hanteringen och slutförvaringen av kärnavfallet och det använda kärnbränslet. Pengarna ska även räcka till för att avveckla den kärntekniska anläggningen. 

Tillstånd  

Att bygga och driva slutförvar och mellanlager är exempel på kärnteknisk verksamhet. Kärntekniklagen kräver att en verksamhetsutövare har tillstånd för att utföra sådan verksamhet. Det krävs även tillstånd enligt miljöbalken (1998:808), vilket prövas i en parallell tillståndsprocess.

Strålsäkerhetsmyndighetens uppgift är att granska SKB:s ansökningar om tillstånd enligt kärntekniklagen till olika slutförvar. Det är regeringen som beslutar om tillstånd. Om en kärnteknisk verksamhet har fått tillstånd enligt kärntekniklagen ska myndigheten granska fortsatta ansökningar och ge godkännanden i den stegvisa prövningsprocess som följer. 

SKB:s slutförvarsprogram – tre slutförvar

Radioaktivt avfall innehåller olika mängder och typer av radioaktiva ämnen och kan därför behöva hanteras på olika sätt. Det behövs olika typer av slutförvar och i SKB:s program ingår tre slutförvar. För två slutförvar pågår stegvisa prövningsprocesser enligt kärntekniklagen, varav ett av dem avser utbyggnad av det befintliga slutförvaret SFR. Det innebär att regeringen har godkänt dem och att Strålsäkerhetsmyndigheten granskar SKB:s fortsatta arbete enligt kärntekniklagen. Myndigheten behöver ge godkännanden inför uppförande, provdrift och rutinmässig drift. SKB arbetar med att utveckla det tredje slutförvaret för långlivat låg- och medelaktivt avfall.

Ett planerat slutförvar för använt kärnbränsle

I dag mellanlagras cirka 8 000 ton högaktivt använt kärnbränsle från reaktorerna vid Sveriges kärnkraftverk. Det förvaras i ett centralt mellanlager i Oskarshamn (Clab). Regeringen beslutade i januari 2022 att ge SKB tillstånd enligt kärntekniklagen och tillåtlighet enligt miljöbalken till ett slutförvar för använt kärnbränsle och till en inkapslingsanläggning. Det pågår stegvisa prövningsprocesser enligt kärntekniklagen där Strålsäkerhetsmyndigheten ger godkännanden. Det pågår även en fortsatt process enligt miljöbalken. Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt kommer framöver att hålla en villkorsförhandling om villkor och ge tillstånd enligt miljöbalken.

Mellanlagret Clab behöver kunna lagra mer använt kärnbränsle. Regeringen beslutade i augusti 2021 att ge SKB tillstånd enligt kärntekniklagen och tillåtlighet enligt miljöbalken till att öka kapaciteten för lagring av använt kärnbränsle i Clab från 8 000 till 11000 ton. Det pågår en prövningsprocess enligt kärntekniklagen där Strålsäkerhetsmyndigheten behöver ge stegvisa godkännanden. Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt har gett tillstånd och ställt villkor enligt miljöbalken i december 2022.

Utbyggnad av befintligt Slutförvar för kortlivat radioaktivt avfall (SFR)

Kortlivat låg- och medelaktivt avfall slutförvaras i Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR) vid Forsmark. Strålsäkerhetsmyndigheten utövar tillsyn över slutförvaret som är drift sedan 1980-talet.

SFR behöver byggas ut för att det även ska få plats med rivningsavfall från reaktorer som avvecklas. Regeringen fattade i december 2021 beslut om tillåtlighet enligt miljöbalken och tillstånd enligt kärntekniklagen till att bygga ut SFR. Strålsäkerhetsmyndigheten ansvarar nu för den fortsatta stegvis prövningsprocessen enligt kärntekniklagen. 
Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt har gett tillstånd och ställt villkor enligt miljöbalken i juni 2022.

Ett framtida slutförvar för långlivat låg- och medelaktivt avfall

Detta avfall ska förvaras i ett framtida slutförvar för långlivat radioaktivt avfall (SFL). Det finns ett koncept för SFL, men metoden är inte slutligt fastställd. Ingen platsvalsprocess har påbörjats. Under tiden mellanlagras avfallet vid de svenska kärntekniska anläggningarna. SKB publicerar ett forskningsprogram vart tredje år som beskriver arbetet med olika slutförvar. Strålsäkerhetsmyndigheten följer arbetet med SFL i samband med myndighetens granskning av forskningsprogrammet.