Parallella tillståndsprocesser enligt kärntekniklagen och miljöbalken

Innan myndighetens stegvisa prövningsprocess för kärnteknisk verksamhet kan påbörjas krävs att verksamhetsutövaren beviljas tillstånd enligt lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet (kärntekniklagen). För att få tillstånd till kärnteknisk verksamhet krävs dock två separata tillstånd, ett enligt miljöbalken (1998:808) (miljöbalken) och ett enligt kärntekniklagen. Tillståndsprövningarna sker parallellt och det är regeringen som godkänner verksamheten och dess lokalisering.

Kärntekniklagen kräver att den som uppför (bygger), innehar (äger) och driver en kärnteknisk anläggning har tillstånd för sin kärntekniska verksamhet. En verksamhetsutövare måste ansöka om tillstånd enligt en särskild process. Samma tillståndsprocess gäller för ansökningar för alla typer av kärntekniska anläggningar. Ansökningar kan både gälla att bygga nya kärntekniska anläggningar och att göra stora förändringar i befintliga verksamheter. Stora förändringar är exempelvis att höja effekten i en kärnkraftsreaktor eller att bygga ut ett befintligt slutförvar. När det gäller slutförvar är det Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) som har tillstånd, eller söker om tillstånd.

För kärnteknisk verksamhet krävs två tillstånd

  • ett tillstånd enligt miljöbalken
  • ett tillstånd enligt kärntekniklagen.

Verksamhetsutövaren lämnar in ansökningar om tillstånd till mark-och miljödomstolen som bereder (granskar och bedömer) ansökningarna om tillstånd enligt miljöbalken

Strålsäkerhetsmyndigheten som bereder (granskar och bedömer) ansökningarna om tillstånd enligt kärntekniklagen.

Efter sina granskningar lämnar domstolen och myndigheten varsitt yttrande till regeringen med sina bedömningar. Yttrandena är en del av underlaget inför regeringens beslut om 

  • tillåtlighet enligt miljöbalken
  • tillstånd enligt kärntekniklagen.

Efter regeringens beslut om tillåtlighet enligt miljöbalken håller mark-och miljödomstolen en huvudförhandling om villkor och beslutar om tillstånd i enlighet med regeringens beslut om tillåtlighet. 

Efter regeringens beslut om tillstånd enligt kärntekniklagen ger Strålsäkerhetsmyndigheten godkännanden i en stegvis prövningsprocess.

Vi bereder tillståndsprövningar