Andra aktörer i slutförvarsfrågan

Strålsäkerhetsmyndigheten har ett samlat ansvar för strålskydd och kärnsäkerhet. Myndigheten granskar Svensk Kärnbränslehantering AB:s (SKB) arbete med att bygga och driva slutförvar. Flera aktörer är, eller har varit engagerade i frågan om ett slutförvar för använt kärnbränsle. Det gäller bland annat andra myndigheter, kommuner, kärnkraftsindustrin och ideella organisationer. Här hittar du information om några av dessa aktörer. 

Statliga myndigheter och kommittéer

Regeringen

Sveriges regering har fattat beslut om att godkänna att Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) ska få bygga en inkapslingsanläggning och ett slutförvar för använt bränsle. Ansökningarna har prövats mot miljöbalken (1998:808) (miljöbalken) och lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet (kärntekniklagen). Regeringen har även fattat beslut om att SKB ska få bygga ut det befintliga Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR).

Statens råd för kärnavfallsfrågor (Kärnavfallsrådet)

Statens råd för kärnavfallsfrågor var en tvärvetenskaplig kommitté under Miljödepartementet mellan 1992–2022. Rådets uppgift var att utreda frågor som rör kärnavfall och rivning av kärntekniska anläggningar. 

Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt

Mark- och miljödomstolen har hand om miljö- och vattenfrågor med stöd i miljöbalken. Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt beredde SKB:s ansökan enligt miljöbalken om ett system för slutförvaring av använt kärnbränsle. Domstolen lämnade sitt yttrande till regeringen 2018.

Regeringens fattade beslut om tillåtlighet enligt miljöbalken 2022. Därefter har ärendet återgått till Mark- och miljödomstolen som ska ge tillstånd i enlighet med regeringens beslut. En huvudförhandling om tillståndsvillkor enligt miljöbalken är planerad att genomföras under våren 2024.

Kärnavfallsfonden

Kärnavfallsfonden är en statlig myndighet som ansvarar för en fond med samma namn. Kärnkraftsreaktorernas ägare betalar kontinuerligt in avgifter till kärnavfallsfonden. Avgifterna ska bland annat användas för att betala slutförvaringen av det använda kärnbränslet.

Riksgälden

Riksgälden är statens centrala finansförvaltning. Finansieringssystemet för kärnavfall i Sverige ska se till att de som äger kärnkraftsreaktorer (reaktorägarna) betalar in avgifter som finansierar avveckling och slutförvar.

SKB gör kostnadsberäkningar på uppdrag av reaktorägarna. Riksgälden ger utifrån beräkningarna förslag till regeringen på hur höga avgifter reaktorägarna behöver betala. Vanligtvis fattar regeringen beslut om nya avgifter vart tredje år.

Kommuner

De kommuner som påverkas av slutförvarsanläggningar är:

Oskarshamns kommun – där det ska byggas en inkapslingsanläggning i anslutning till det befintliga centrala mellanlagret för använt kärnbränsle (Clab).
Östhammars kommun – där det ska byggas ett slutförvar för använt kärnbränsle. I Östhammar finns idag ett Slutförvar för kortlivat radioaktivt avfall (SFR) som ska byggas ut.

Länsstyrelser

  • Länsstyrelsen i Kalmar län
  • Länsstyrelsen i Uppsala län

Kärnkraftsindustrin

Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB)

De som äger kärnkraftsreaktorer (reaktorägarna) äger det gemensamma bolaget SKB. SKB bildades på 1970-talet och har i uppdrag att hantera och slutförvara reaktorägarnas radioaktiva avfall från kärnkraftverken. SKB ansvarar också för det centrala mellanlagret för använt kärnbränsle (Clab) utanför Oskarshamn och Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR) i Forsmark.

Ideella organisationer

Flera ideella organisationer har deltagit i granskningen av det planerade slutförvaret för använt kärnbränsle. De har bland annat svarat på Strålsäkerhetsmyndighetens remisser.

Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG)
MKG är en ideell förening som sedan 2005 har deltagit i samråd och miljöprövningar av kärnavfallsanläggningar. Fokus har varit på ett slutförvar för använt kärnbränsle (och på Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR).
Medlemmar i MKG är:

  • Jordens Vänner
  • Naturskyddsföreningen
  • Naturskyddsföreningen i Uppsala län
  • Naturskyddsföreningen i Kalmar län
  • Naturskyddsföreningen i Skåne
  • Fältbiologerna
  • Opinionsgruppen för säker slutförvaring i Östhammar (Oss)

Efter att statens särskilda stöd för miljöorganisationers arbete med kärnavfallsfrågor tagits bort är MKG:s kansli avvecklat. Från 2024 arbetar föreningen främst med ideella krafter.

Miljörörelsens kärnavfallssekretariat (Milkas)

Milkas är en ideell förening som bildades 2004 av Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen (FMKK) och Miljöförbundet Jordens Vänner.

Sveriges Energiföreningars Riksorganisation (SERO) 

SERO är en ideell förening med uppgift att främja användningen av inhemska, förnybara energikällor som ingår i ett ekologiskt kretslopp med minsta möjliga miljöpåverkan.