Kläder som solskydd

Det bästa sättet att skydda sig mot solens skadliga UV-strålning är att använda kläder. Ta därför gärna med en extra långärmad skjorta för strandlivet när du åker på solsemester. Med kläder får du ett pålitligt skydd eftersom textilier absorberar både UVA- och UVB-strålning.

Kläder är alltid bra som solskydd. Olika textiliers egenskaper avgör hur bra ett klädesplagg skyddar. Tre grundregler avgör om ett klädesplagg fungerar bra som skydd mot UV-strålning.

  • Klädesplaggets storlek. Ju mer löst sittande ett plagg är, desto bättre solskydd. En löst sittande blus är oftast bättre än en tajt t-shirt.
  • Klädesplaggets färg. Ett klädesplagg i mörkare färg är bättre än klädesplagg i ljus färg. En blå bomullsskjorta skyddar bättre än en vit.
  • Tygets täthet. Ju tätare (kraftigare) tyget är, desto bättre solskydd. En bomullsskjorta är därför oftast bättre än en t-shirt.

Ungefärlig solskyddsfaktor för tre klädesplagg

Illustration: Solveig Hellmark

Här är tre exempel på klädesplagg och ungefärlig solskyddsfaktor för respektive plagg. Solskyddsfaktorn (SPF) är ett mått på hur stor andel av den skadliga UV-strålningen som släpps igenom och når huden. Ju lägre mått, desto mer skadlig UV-strålning släpps igenom.

  • Skjorta i 100 procent bomull: cirka SPF 50
  • T-shirt i 100 procent bomull: cirka SPF 10
  • Blus i 100 procent viskos: cirka SPF 15

En t-shirt som motsvarar solskyddsfaktor SPF 10 ger oftast ett säkrare och bättre skydd än solskyddsmedel med solskyddsfaktor SPF 15 eller SPF 20. En anledning är att det flesta människor endast använder 20-50 procent av den rekommenderade mängden solskyddsmedel. En annan anledning är att man måste smörja in sig med mer solskyddsmedel efter några timmar beroende på till exempel bad och svettning för att bibehålla solskyddsfaktorn.

Tre tips inför resan!

  1. När du ska handla ett nytt klädesplagg, kolla plaggets täthet genom att hålla upp plagget mot ljuset och se hur mycket ljus som släpps igenom. Ju mindre ljus som släpps igenom, desto bättre solskydd.
  2. Packa ner en solhatt som har ett brätte som är 7,5 cm eller mer. Solhatten ger då ett bra solskydd för näsa och kinder.
  3. Kom ihåg att kläder skyddar där kläder täcker – ta därför gärna med en extra långärmad skjorta för strandlivet.