Forskning-Utveckling-Demonstration (Fud)

De som har tillstånd för kärnkraftsreaktorer, de så kallade reaktorinnehavarna, ska redovisa ett forskningsprogram vart tredje år. Strålsäkerhetsmyndigheten granskar programmet och regeringen beslutar om det kan godkännas.

Lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet (kärntekniklagen) kräver att reaktorinnehavarna utför den forsknings- och utvecklingsverksamhet som behövs för att hantera sitt kärnavfall och använda kärnbränsle. De ska även visa hur de ska avveckla sina reaktorer.

Reaktorinnehavarna äger det gemensamma bolaget Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB). SKB har fått i uppdrag av reaktorinnehavarna att vart tredje år ta fram ett forskningsprogram, ett så kallat Fud-program. Fud står för forskning, utveckling och demonstration. Fud-programmet redovisas i form av en rapport. 

Krav på redovisning

Enligt kärntekniklagen ska reaktorinnehavarna i Fud-programmet redovisa följande:

  • Hur de arbetar med forskning, utveckling och demonstration för att kunna genomföra en säker hantering av använt kärnbränsle och kärnavfall.
  • Vad de har åstadkommit de senaste tre åren.
  • Hur de tänker förbättra sitt arbete.
  • En detaljerad planering över vad de ska göra de kommande sex åren.
  • En översikt över samtliga åtgärder som kommer behöva genomföras.
  • En plan för hur kärnkraftverken ska avvecklas.

Godkännande av Fud-programmet

Regeringen ska fatta beslut om Fud-programmet vilket sker enligt följande process:

  1. SKB lämnar Fud-programmet till Strålsäkerhetsmyndigheten för granskning vart tredje år under september.
  2. Myndigheten skickar programmet på remiss för att få synpunkter från bland annat andra myndigheter, kommuner, länsstyrelser, ideella organisationer och universitet.
  3. Inom ett halvår ska myndigheten yttra sig till regeringen om Fud-programmet.
  4. Regeringen fattar därefter beslut om Fud-programmet kan godkännas. Regeringen kan då ställa villkor på vad reaktorinnehavarna (genom SKB) behöver göra i sitt fortsatta arbete med forskning och utveckling.