Skydda dig i solen

Det bästa skyddet från solens skadliga strålning är att ta pauser mellan klockan 11 och 15, när solen är som starkast. Skugga ger ett bra skydd, liksom kläder, hatt och solglasögon. Använd solkräm med medelhög eller hög solskyddfaktor där kläder inte skyddar.

Skuggan ger ett bra solskydd och kan minska solens UV-strålning med upp till hälften, men även där kan du utsättas för UV-strålning från den blå himlen som sprider solens strålar.

Bästa skyddet är kläder

Det bästa sättet att skydda sig är att använda kläder. Med kläder får du ett pålitligt skydd eftersom textilier absorberar både UVA- och UVB-strålning.

Olika textiliers egenskaper avgör hur bra ett klädesplagg skyddar. Tre grundregler avgör om ett klädesplagg fungerar bra som skydd mot UV-strålning.

  • Klädesplaggets storlek. Ju mer löst sittande ett plagg är, desto bättre solskydd.
  • Klädesplaggets färg. Ett klädesplagg i mörkare färg är bättre än klädesplagg i ljus färg. En blå bomullsskjorta skyddar bättre än en vit.
  • Tygets täthet. Ju tätare (kraftigare) tyget är, desto bättre solskydd. En bomullsskjorta är därför oftast bättre än en t-shirt. Det går att jämföra plagg genom att hålla upp dem mot ljuset och se hur mycket ljus som släpps igenom. Ju mindre ljus som släpps igenom, desto bättre skydd även mot UV-strålning.
Illustration: Solveig Hellmark

Skydda även huvudet, ansikte och nacke med en solhatt som har ett stort brätte. Solhatten ger då ett bra solskydd även för näsa och kinder.

Våra ögon är också känsliga för solen. Använd därför gärna solglasögon, helst med solskydd på sidorna om solen är extra stark.

Använd solksyddsmedel som komplement

Använd solskyddsmedel med medelhög solskyddsfaktor (SPF 15–25) eller hög solskyddsfaktor (minst SPF 30) som komplement där kläder inte täcker. En t-shirt som motsvarar SPF 10 ger oftast ett säkrare och bättre skydd än solskyddsmedel med SPF 15 eller SPF 20. En anledning är att det flesta människor endast använder 20-50 procent av den rekommenderade mängden solskyddsmedel. En annan anledning är att man måste smörja in sig med mer solskyddsmedel efter några timmar beroende på till exempel bad och svettning för att bibehålla solskyddsfaktorn.

Om du bränner dig är det viktigt att du låter huden vila och läka under några dagar genom att inte utsätta den för stark sol.