Sol och D-vitamin

Solens UV-strålning gör att huden kan bilda D-vitamin. Hur länge en person behöver vara i solen för att bilda D-vitamin är individuellt. Under vintern när det inte produceras något aktivt vitamin D är människor i Norden mer beroende av D-vitamin från kosten.

D-vitamin bildas i huden när vi är ute i solen sommartid. Det hjälper kroppen att tillgodogöra sig viktiga ämnen som fosfor och kalcium. Det går också att få i sig D-vitamin via maten eller genom kosttillskott. Hur länge en person behöver vara i solen för att D-vitamin ska bildas beror på pigmentering. Personer med mörkare hy behöver mer tid, och personer med ljusare hy behöver kortare tid för att uppnå optimal D-vitaminproduktion. Det är därför väldigt svårt att ge en generell tidsram som passar för alla.

Den som lider av D-vitaminbrist måste tillföra vitaminet i rätt dos och på ett kontrollerat sätt för att få tillräckligt. Det kan man inte uppnå genom att vistas mer i solen än vad som rekommenderas. Det är aldrig motiverat att stanna så länge i solen att man bränner sig för att maximera sin D-vitaminproduktion. Verktyget minsoltid.se kan användas som hjälp för att få en indikation på hur länge man kan vistas i solen på ett säkert sätt.

D-vitamin kan förhindra benskörhet. Dock är det oklart om D-vitaminet bidrar till att förhindra andra sjukdomar, enligt Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd.

Livsmedel med D-vitamin

I Sverige är solen alltför svag på vintern för att produktionen av D-vitamin ska stimuleras. Dessutom kan D-vitamin som bildats på sommaren inte lagras i kroppen under en längre tid. D-vitamin tillsätts därför i mjölk och matfett. D-vitamin finns även naturligt i olika födoämnen som fet fisk, fiskolja och ägg. Livsmedelsverket reglerar vitaminberikning i Sverige och ger råd om kost och kosttillskott med D-vitamin.

Solarier bidrar inte till D-vitaminproduktion

Att sola i solarium är inte någon bra metod för att få D-vitamin. Det beror på att solarierna har en högre andel UVA-strålning än den naturliga solen. UVA-strålning är en typ av UV-strålning som inte bidrar till D-vitaminproduktionen. Däremot ökar strålningen risken för hudcancer.

Om solen och D-vitamin

  • I Sverige, mitt på dagen och under sommaren, räcker det att en ljushyad person får sol på armar och ansikte i drygt en kvart för att täcka dagsbehovet.
  • Mörkhyade personer behöver mer UV-strålning för att bilda D-vitamin. Detta beror på att mörk hud filtrerar bort mer UV-strålning än vad ljus hud gör.
  • När du fyllt ditt dagsbehov av D-vitamin har du ingen glädje av ytterligare exponering, utan då får du bara de skadliga effekterna av strålningen.