Kärnavfallskonventionen

Enligt uppdrag från regeringen sammanställer Strål­säker­hets­myndig­heten var tredje år en nationell rapport om hur Sverige uppfyller kraven i konventionen om säkerheten vid hantering av använt kärnbränsle och om hanteringen av radioaktivt avfall, den så kallade kärnavfallskonventionen (på engelska Joint Convention).

Alla länder som har undertecknat kärnavfallskonventionen tar fram nationella rapporter som beskriver hur landet lever upp till kraven i konventionen. Rapporterna skickas till FN:s internationella atomenergiorgan IAEA, som fungerar som ett sekretariat för konventionen.

De områden som omfattas av konventionen har sedan länge införlivats i det svenska systemet för hantering av använt kärnbränsle och radioaktivt avfall.

Sverige har ett etablerat regelverk med tydlig ansvarsfördelning och ett finansieringssystem samt en långsiktig strategi med tillhörande nationellt program för hanteringen av använt kärnbränsle och radioaktivt avfall.

Sveriges åttonde nationella rapport

Sveriges nationella rapport omfattar säkerhetsaspekterna, lagstiftningen och säkerhetsarbetet som rör regering, myndigheter och tillståndshavare i Sverige.

Den åttonde och senaste rapporten beskriver hur Sveriges regering, myndigheter, tillståndshavare och kärnkraftsägare lever upp till kärnavfallskonventionen.

Några av de områden som lyfts fram i rapporten är insyn och deltagande i frågan om slutförvar, Sveriges program för omhändertagande av radioaktivt avfall och förberedelserna för ansökningar om ny kärnkraft.

Den avslutande granskningskonferensen hålls i Wien i mars 2025, då Sverige och de andra kontraktsskrivande medlemsländerna kommer att presentera sina nationella rapporter.

Granskningen av nationella rapporter

IAEA:s sekretariat ordnar så att alla länder som har undertecknat kärnavfallskonventionen ges möjlighet att läsa de andra medlemsländernas rapporter. Varje land granskar sedan ett urval av de andra ländernas rapporter och skickar skriftliga frågor som besvaras skriftligt. Resultaten av granskningarna behandlas på en två veckor lång konferens som hålls i Wien var tredje år.

Utvärderingen av varje lands nationella rapport dokumenteras under granskningskonferensen i en särskild rapport. Utvärderingsrapporten sammanfattar landets framgångar, aktuella utmaningar samt hur väl landet uppfyller sina åtaganden enligt konventionen.