Ny app – håll koll på din soltid!

Njut av solen på ett klokt sätt och bränn dig inte. Med Strålsäkerhetsmyndighetens nya app, Min soltid, kan du hålla koll på din soltid.

Strålsäkerhetsmyndighetens soltidsapp
Strålsäkerhetsmyndighetens soltidsapp

De flesta av oss vet att risken att få cancer ökar ju mer man solar. Trots det förändras inte våra solvanor.

– Många tycker det är skönt att sola och i Sverige har vi ett brunbränt skönhetsideal. Men det kan vara svårt att veta hur länge man kan vara i solen, utan att bränna sig. Många kanske blir förvånade över hur kort tid det går att vara i direkt solljus när UV-strålningen är stark, säger Hélène Asp, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Därför har Strålsäkerhetsmyndigheten tagit fram en ny app, ”Min soltid”, som gör att du enkelt kan kolla hur länge du kan vara i solen.Soltids-appen är kopplad mot en gps vilket gör att du enkelt får reda på hur länge du kan vara i solen på den plats du befinner dig på för tillfället. Den soltid du får fram är ett riktvärde som visar hur länge du kan vara ute utan skyddande kläder eller solkräm, i direkt sol eller skugga.

– Men tänk på att solkräm ger en falsk trygghet. Bästa sättet att skydda sig är med kläder och att vara i skuggan, särskilt när solen är som starkast. Solkräm ska endast användas som komplement där kläderna inte täcker, säger Hélène Asp.

Förutom din soltid får du i ”Min soltid” även Strålsäkerhetsmyndighetens solråd direkt i mobilen.
Soltids-appen fungerar utan uppkoppling mot mobilnätet och du kan därför även använda den utomlands. ”Min soltid” finns för både Iphone och Android.

Mer om hur appen fungerar, www.stralsakerhetsmyndigheten.se/minsoltid
Ladda ner appen: Android-versioneller iPhone-version

Ladda ner pressbilder, ange fotograf Bosse Alenius, Strålsäkerhetsmyndigheten:
Strålsäkerhetsmyndighetens soltidsapp (jpg, 2MB)

Planera resan med Strålsäkerhetsmyndighetens soltidsapp(jpg, 2MB)

Ytterligare information:
Hélène Asp, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten: 08-799 41 98.

Solråd:
De två viktigaste faktorerna som avgör hur länge du kan vara i solen är hur känslig du är för solen och hur stark solen är. UV-index är ett mått på styrkan av den skadliga delen av solens UV-strålning.

Tänk på att:
•Det bästa skyddet är att undvika solen när den är som starkast (kl 11–15) till exempel genom att vara i skuggan. Var hellre ute en längre tid på förmiddagen och eftermiddagen.
•Kläder, hatt och solglasögon ger ett mycket bra skydd.
•Använda solkräm med medelhög eller högre solskyddsfaktor (SPF 15 och högre) där kläder inte skyddar.
•Undvika att använda solkräm som enda solskydd.
•Solen oftast är starkare vid en strand med fri horisont. Försök därför att vara i skuggan när du är på stranden.
•Solen kan vara stark på andra platser än på stranden. Skydda dig mot stark sol även när du till exempel är på sjön, i skidbacken, i trädgården eller på balkongen.
•Det är bra att gradvis vänja huden vid solen. Sola däremot inte solarium i förebyggande syfte. Det ger inte ett säkert skydd mot skador från solen.
•Om du bränner dig, låt huden vila helt från solen några dagar så att huden hinner läka. Skydda dig med kläder eller var i skuggan. Mer solkräm är ett dåligt alternativ.
•Skydda barnen, i första hand med kläder, hatt och skugga.
•Barn under ett år ska inte vistas i direkt solljus över huvud taget!

Du kan se hur stark solen är genom att titta på din egen skugga. Kort skugga betyder att solen är stark. Lång skugga betyder att solen är mindre stark.

Vad är UV-index:
Om du vill veta hur stark solen är ska du ta reda på vilket UV-index som råder där du är. UV-index är ett värde som visar styrkan av den skadliga delen av solens UV-strålning när den är som starkast, vanligen mitt på dagen. Ett högt UV-index betyder att UV-strålningen är stark och man bör tänka på att använda lämpliga solskydd. UV-index varierar framför allt med årstiden och tiden på dygnet. Andra faktorer som påverkar är väder och ozonskiktets tjocklek.