2023:08 Stråldoskonsekvenser vid friklassning av markområden som förorenats med radioaktiva ämnen

SSM perspektiv

Bakgrund

Vid avveckling av verksamhet med strålning ska verksamhetsutövaren visa att tillräckliga åtgärder vidtas för att sanera och kontrollera lokaler och angränsande markytor som kan ha förorenats med radioaktiva ämnen. En frågeställning är därvid vilka eventuella kvarvarande föroreningsnivåer av radioaktiva ämnen som kan accepteras med tanke på lokalernas eller markens fortsatta användning. Strålsäkerhetsmyndigheten har identifierat att myndigheten behöver mer kunskapsunderlag inför beslut om friklassning av mark som har förorenats med radioaktiva ämnen. Myndigheten har därför finansierat ett uppdrag om att utföra en uppskattning av stråldoser som en viss förorening med radioaktiva ämnen i mark kan komma att ge upphov till. I likhet med Naturvårdsverket som tagit fram generella riktvärden för mark som förorenats med icke-radioaktiva ämnen skulle uppdraget utgå ifrån de generella exponeringsscenarierna känslig markanvändning (KM) och mindre känslig markanvändning (MKM). Som känslig markanvändning räknas exempelvis mark för bostäder, förskolor, skolor och parker. Som mindre känslig markanvändning räknas exempelvis mark för industri, vägar, parkeringsplatser och handelscentrum.

Syfte

Uppdraget syftade till att utföra beräkningar av stråldoser till människa som en förorening med radioaktiva ämnen i mark kan ge upphov till. Uppdraget skulle omfatta uppskattning av individdoser för åldersgrupperna 0-5 år, 6-15 år och 16-70 år eller motsvarande vid två exponeringsscenarier, känslig markanvändning och mindre känslig markanvändning. Beräkningar skulle utföras av individdoser för följande radionuklider: H-3, Cl-36, Fe-55, Co-60, Ni-63, Sr-90, Tc-99, Cs-134, Cs-137, Np-237, Am-241, Pu-241, Pu-238, Pu-239, Pu-240, U-232 serien med Th-228, U-235 serien med Pa-231 och Ac-227, U-238 serien med U-234, Th-230, Ra-226 och Pb-210, samt Cm-244. Uppdraget genomfördes med syftet att vara ett stöd för myndighetens pågående arbetet med framtagning av beslutsunderlag vid friklassning av mark som har förorenats med radioaktiva ämnen.

Resultat

Uppdraget utfördes av Kemakta Konsult AB och genomfördes genom att en modell utvecklades för beräkning av individdoser från radioaktiva ämnen i förorenad mark. Två exponeringsscenarier beaktades; känslig markanvändning och mindre känslig markanvändning. Individdoser har uttryckts som enhetsdoser i mikroSievert per år (µSv/år) vid en antagen föroreningsnivå på 1 Becquerel per kilo (Bq/kg) för enskilda radionuklider homogent fördelad i det övre markskiktet. Enhetsdos beräknades för tre åldersgrupper: 1-åring, 10-åring och vuxna. Modellen inkluderar uppskattning av föroreningars fördelning i miljö, transport av föroreningar och exponering av människor genom ett antal exponeringsvägar. Exponeringsvägar som inkluderas i modellen är: extern dos, oralt intag av jord, inandning av damm, intag av dricksvatten från en brunn på det förorenade området, intag av växter som odlas på det förorenade området och intag av kött och mjölk som produceras på området. Beräkningarna har gjorts för tiderna 1, 10, 30, 100, 300 och 1000 år efter antagen tidpunkt för förorening. Resultaten visar att den högsta enhetsdosen vid känslig markanvändning beräknades för Ra-226 med dotterradionuklider (2,1 µSv/år per Bq/kg). De näst högsta enhetsdoserna vid känslig markanvändning beräknades för Co-60 (1,5 µSv/år per Bq/kg) och U-232-serien (1,2 µSv/år per Bq/kg). Vid mindre känslig markanvändning beräknades de högsta enhetsdoserna för Co-60 (0,67 µSv/år per Bq/kg) och därefter Ra-226 med dotterradionuklider (0,53 µSv/år per Bq/kg), U-232-serien (0,42 µSv/år per Bq/kg) och Th-228 med dotterradionuklider (0,33 µSv/år per Bq/kg).

Slutsatser

Stråldoskonsekvenser som uppskattades med den utvecklade modellen för exponering av människa i detta uppdrag har beräknats som individdoser från en föroreningsnivå av enskilda radionuklider på 1 Bq/kg i mark. Resultaten som presenteras i denna rapport kan användas som beslutsunderlag vid friklassning av markområden som har förorenats med radioaktiva ämnen. De beräknade individdoserna ger en uppskattning om eventuella framtida stråldoser vid känslig och mindre känslig markanvändning baserat på försiktiga antaganden om den fortsatta användningen av marken, vilket innebär att den beräknade exponeringen kan antas vara högre än den genomsnittliga verkliga exponeringen på området. Det kan dock inte uteslutas att ovanliga beteenden eller andra omständigheter kan leda till en högre exponering än den beräknade. Sannolikheten för högre exponering än den som beräknats med modellen kan dock antas vara låg. Modellberäkningarna är avsedda att användas för mindre markområden som förorenats av radioaktiva ämnen. Den utvecklade modellen kan även användas för beräkning av radionuklidhalter i grundvatten samt radonhalt i inomhusluft som uppkommer som en konsekvens av markföroreningen.