Nyheter

Visar 94 sökträffar på nyheter från 2021 och framåt

Sortera på:

Relevans Datum
  • Tidig värdering av ny reaktorteknik gör tillståndsprocessen mer effektiv och förutsägbar

    Strålsäkerhetsmyndigheten föreslår att ny reaktorteknik ska kunna värderas av myndigheten redan innan en aktör formellt ansöker om tillstånd. Det kan både ge tid för myndigheten att sätta sig in i hur en specifik reaktor är uppbyggd och korta ledtiderna för att behandla en tillståndsansökan.

    Innehållstyp: Nyheter
  • Stabil drift på kärnkraftverket Ringhals och förbättrad strålsäkerhet i anläggningen

    Det senaste årets tillsyn av strålsäkerheten vid kärnkraftverket Ringhals AB visar att driften av anläggningen varit stabil. Den bedömningen gör Strålsäkerhetsmyndigheten i den samlade värderingen för 2024.

    Innehållstyp: Nyheter
  • Ny tjänst för UV-index hjälper dig att skydda dig i solen

    Strålsäkerhetsmyndigheten lanserar nu en ny digital tjänst där du snabbt kan se en prognos för UV-index för olika platser fyra dagar framåt. Om UV-index är 3 eller högre behöver de flesta skydda sig.

    Innehållstyp: Nyheter
  • Ny metod för att upptäcka hudcancer på distans minskar onödiga operationer

    Att låta vårdcentralen ta bilder av pigmentfläckar som sen bedöms av hudläkare kan minska antalet onödiga operationer kraftigt. Metoden teledermatoskopi har gjort att upptäckten av hudcancer blivit mer än tio gånger så effektiv, det visar Strålsäkerhetsmyndighetens UV-råd i sin årliga rapport.

    Innehållstyp: Nyheter
  • Inbjudan: Vetenskapliga rådet för UV-frågor presenterar sin årliga rapport

    Välkomna till ett seminarium där årets rapport från Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd om ultraviolett strålning presenteras. Seminariet går att följa online eller på plats på vårt huvudkontor i Solna.

    Innehållstyp: Nyheter
  • Strålsäkerhetsmyndigheten stärker strålsäkerheten i Ukraina

    Strålsäkerhetsmyndighetens samarbete med Ukraina har sedan 2022 utökats för att möta konsekvenserna av Rysslands fullskaliga invasion av landet. Stödet sker bland annat i form av utrustning och syftet är att stärka strålsäkerheten. Detta redovisar Strålsäkerhetsmyndigheten i en rapport som lämnats till regeringen.

    Innehållstyp: Nyheter
  • Ny kartfunktion visar minskningen av cesium-137 efter Tjernobyl

    Strålningen från de utsläpp som skedde i samband med Tjernobylolyckan har minskat till följd av de radioaktiva ämnenas sönderfall. Med en ny kartfunktion kan du nu se hur stora mängder cesium-137 som finns kvar i marken i olika områden i Sverige och jämföra med nivån efter olyckan 1986.

    Innehållstyp: Nyheter
  • Låg risk att arbetstagare utsätts för strålning när röntgenutrustning installeras och underhålls

    När röntgenutrustning installeras och underhålls är risken att arbetstagarna utsätt för strålning låg. Det visar en sammanställning av inspektioner som Strålsäkerhetsmyndigheten genomfört under 2023. Myndigheten ser positivt på arbetet med strålsäkerhet som bedrivs hos verksamhetsutövarna, men det finns också...

    Innehållstyp: Nyheter
  • Negativ utveckling för miljömålet Säker strålmiljö

    Sverige får svårare att uppnå miljömålet Säker strålmiljö till 2030. Det beror bland annat på att det inte finns en plan för slutförvaring av icke kärntekniskt radioaktivt avfall från exempelvis sjukvård och forskning. Detta konstaterar Strålsäkerhetsmyndigheten i sitt bidrag till den årliga uppföljningen...

    Innehållstyp: Nyheter
  • Strålsäkerhetsmyndigheten bjuder in till möte om kärnavfallsfrågor

    Vad händer i processen kring slutförvaret av använt kärnbränsle? Vad kom den internationella granskningen av Sveriges hantering av använt kärnbränsle och radioaktivt avfall fram till? Det är några av frågorna som kommer att avhandlas på Strålsäkerhetsmyndighetens informationsmöte om kärnavfallsfrågor den 10 april...

    Innehållstyp: Nyheter