Digitala Solboken ska lära barn umgås med solen på ett säkert sätt

En bok om solen, som myndigheten tog fram tillsammans med Pernilla Stalfelt 2006, har fått en digital efterföljare i form av en interaktiv app, Solboken. Den lanseras i juni 2017 och bygger på Pernilla Stalfelts populära illustrationer.

Strålsäkerhetsmyndighetens nya app, Solboken, tar på ett roligt sätt upp fakta om solen, risker och hur du kan skydda dig. Appen riktar sig till barn i åldrarna 6-12 år. Vuxna och äldre barn kan läsa Solboken tillsammans med yngre barn som kan klicka, dra, lyssna och bläddra sig fram i appen.

– Vi vill göra boken och de viktiga solråd som finns i den tillgänglig för flera. I appen kan mindre barn få boken uppläst av Pernilla Stalfelt och äldre barn kan läsa den själv, samtidigt finns det interaktiva funktioner vilket vi tror att barn idag förväntar sig av en app, säger Johan Gulliksson, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Goda vanor grundas ofta tidigt i livet och små barn är extra känsliga för solen. Allt för mycket sol i unga år kan leda till hudförändringar i vuxen ålder. Därför prioriterar myndigheten barn och vuxna runt barn i sitt UV-arbete. Den nya appen är en del i det arbetet. Den är gratis och finns att ladda ner till Android och iPhone.

Ytterligare kommentarer: Johan Gulliksson, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten, nås via myndighetens pressjour 08-799 40 20.