Undvik att bränna dig i vårsolen

En vinterblek hud är extra känslig. Därför är risken att bränna sig i vårsolen extra stor. En enkät Strålsäkerhetsmyndigheten genomfört visar att runt en miljon svenskar om året bränner sig när de vistas i trädgården eller på balkongen. Att bränna sig i solen ökar risken att senare i livet drabbas av hudcancer.

Allt fler människor drabbas av hudcancer och den främsta anledningen är UV-strålning. Efter en hel vinter utan sol är huden extra känslig och risken att bränna sig är stor. Därför är det viktigt att komma ihåg att skydda sig nu när våren kommer och att inte överdriva solandet trots att det kan locka extra mycket att njuta av solen på balkongen eller i trädgården.

– Ökningen av hudcancer beror främst på våra solvanor. I Sverige har vi inte så många dagar med fint väder och därför kanske man överdriver solandet när man väl får chansen. Detta innebär tyvärr också att man ökar risken för att skada huden, säger Johan Gulliksson, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Det finns sätt att skydda sig och ändå njuta av solen. Kläder, solhatt och solglasögon samt solskyddsmedel där kläder inte täcker är några exempel. Att ta pauser i skuggan mitt på dagen när solen är som starkast är ett annat.

Med Strålsäkerhetsmyndighetens app ”Min soltid” får du också hjälp att hålla koll på hur länge du kan vara i solen utan att bränna dig.

Några siffror: Cirka 18 procent har under det senaste året bränt sig på balkongen eller i trädgården Cirka 31 procent har under det senaste året bränt sig på en badplats utomlands

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten gör sedan 2005 en årlig undersökning om solvanor. 2016 genomfördes undersökningen av Kairos Future som en nationell webbpanel med 1 054 respondenter.

Ytterligare information: Johan Gulliksson, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten, nås via myndighetens pressjour 08-799 40 20.