Strålsäkerhetsmyndigheten deltog i fackmässa för hud och kosmetik

Den 6 september medverkade Strålsäkerhetsmyndigheten vid Sveriges Hudterapeuters Riksorganisations (SHR) mässa med en föreläsning om strålsäkert arbete inom kosmetikabranschen. Den behandlade även vad en hudterapeut bör göra om det uppstår misstanke om att kunden skadats i samband med en behandling med intensivt pulserande ljus (IPL) eller kosmetisk laser.

Den 5-6 september anordnade Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation (SHR) fackmässan Hud & Kosmetik i Kista. På mässan deltog Strålsäkerhetsmyndigheten med en föreläsning om strålskydd och riskerna med intensivt pulserande ljus (IPL) och kosmetisk laser.

– Syftet med föreläsningen var att ge dem som använder IPL och kosmetisk laser vid behandlingar en inblick i myndighetens arbete, lyfta frågan om vad ett strålsäkert arbete inom kosmetikabranschen innebär samt vad de bör göra om de misstänker att kunden skadats vid en behandling, säger Augusto Zúñiga Stenberg, utredare med fokus på kosmetisk laser och IPL på Strålsäkerhetsmyndigheten. 

Kosmetisk laser och IPL används främst på skönhetssalonger för att erbjuda behandlingar som hårborttagning samt blekning av tatueringar och hypopigmenteringar, alltså områden i huden med ojämn pigmentering. Strålsäkerhetsmyndigheten har tillsynsansvar över de verksamheter som använder apparater för IPL och kosmetisk laser och tar idag emot anmälan om skador som uppkommer hos behandlarna.

– Främst handlar det om brännskador men även om hyperpigmenteringar. För att undvika att människor skadas vid de här behandlingarna är det viktigt att utövaren har en förståelse för strålning och de risker som finns med kosmetisk laser och IPL, säger Augusto Zúñiga Stenberg.

Ytterligare information: Augusto Zúñiga Stenberg, utredare på Strålsäkerhetsmyndighetens enhet för miljöövervakning, tel. 08-799 41 22, alternativt via myndighetens pressjour, tel. 08-799 40 20.

Mer information om laser och IPL