Njut av solen utan att bränna dig – Sanny visar hur
Strålsäkerhetsmyndigheten lanserar i dag kampanjen ”Sanny”, som ska uppmärksamma den breda publiken på solens skadliga UV-strålar. Syftet med kampanjen är att påminna människor om att ta hand om sig i solen, och på sikt minska antalet hudcancerfall. Myndighetens arbete med att förebygga hudcancer utgör ett regeringsuppdrag och genomförs i samverkan med Regionala Cancercentrum.
Många svenskar tycker att det är skönt att sola men tyvärr finns det en baksida med solens starka strålar. Varje år konstateras cirka 60 000 hudcancerfall i Sverige och omkring 500 personer dör. Våra solvanor är troligtvis den främsta anledningen till att allt fler drabbas.
– Med ”Sanny” vill vi på ett humoristiskt sätt påminna människor om att ta hand om sig i solen. Det är fullt möjligt att njuta av de varma strålarna så länge man skyddar sig, säger Hélène Asp, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten.
Att skydda sig från solens skadliga UV-strålar är något som Sanny, huvudkaraktären i kampanjen, har stenkoll på. Sanny vet att solen är som starkast när den står högst på himlen, vilket den gör klockan 11-15 sommartid. Sanny vet också att kläder, hatt och solglasögon skyddar extra bra mot att bränna sig.
Kampanjen riktar sig till en bred publik med ett extra fokus på soldyrkare och de omedvetna solarna.
– Målet är att nå så många som möjligt med våra solråd. Men vi ser att det är extra viktigt att nå personer som exponerar sig ofta för ultraviolett strålning för att de vill bli bruna. Vi ser också att det är viktigt att nå de som inte ser risken med de skadliga UV-strålarna och därför inte skyddar sig när de är i solen, säger Hélène Asp.
Hur lång är din skugga?
Håll koll på skuggan! Lång skugga bra. Kort skugga dåligt.
Kampanjen rullar i sociala medier under v.28-31. Filmerna är fria att sprida.
Ytterligare information: via Strålsäkerhetsmyndighetens pressjour: 08-799 40 20.
Om myndighetens UV-arbete
Strålsäkerhetsmyndigheten arbetar för att minska antalet fall av hudcancer som är orsakade av UV-strålning. Det gör myndigheten bland annat genom att göra riskbedömningar och ta fram råd, föreskrifter och regler. Myndigheten genomför också insatser för att öka kunskapen om riskerna med solen och solariesolning.
Myndigheten har under 2019 och 2020 fått i uppdrag av regeringen att genomföra insatser för ett förstärkt förebyggande arbete mot hudcancer. Regeringsuppdraget ska genomföras i samverkan med Regionala Cancercentrum.
Läs mer om myndighetens UV-arbete