Sök

Välj innehållstyp

Välj år

Din avgränsning ger 19 träffar.

Sortera på:

Relevans Datum
  • Jodtabletter

    Om en kärnkraftsolycka inträffar som leder till utsläpp av radioaktiva ämnen så kan det bli aktuellt för gravida, ammande och personer upp till 40 år att ta jodtabletter. Jodtabletter ska enbart tas på uppmaning av länsstyrelsen.

    Innehållstyp: Artiklar
  • Inomhusvistelse

    Om en kärnkraftsolycka inträffar så kan det bli aktuellt med inomhusvistelse för dig som bor eller vistas i närheten av kärnkraftverket. Genom att vara inne minskar du risken för att andas in radioaktiva ämnen i luften. Byggnaden ger dig också skydd mot strålning från radioaktiva ämnen i luften eller på marken.

    Innehållstyp: Artiklar
  • Fakturainformation

    Inkommande fakturor måste innehålla en referens. Det är viktigt att referensen anges på rätt ställe på fakturan. För- och efternamn är obligatoriskt. Om din faktura avser ett inköp som baseras på en inköpsorder så ska även ordernumret anges på fakturan.

    Innehållstyp: Artiklar
  • Stråldoser och exponeringsvägar

    En radiologisk nödsituation vid en verksamhet med joniserande strålning kan i vissa fall medföra utsläpp av radioaktiva ämnen. Eventuella stråldoser till människor beror på faktorer som utsläppets storlek, väder och vilka skyddsåtgärder som genomförts. Direktexponering från en öppen strålkälla är en annan...

    Innehållstyp: Artiklar
  • Frågor och svar om nya beredskaps- och planeringszoner

    Den 1 juli 2022 implementerades nya beredskaps- och planeringszoner i beredskapsplaneringen i Sverige. På den här sidan har vi samlat frågor och svar om de nya zonerna.

    Innehållstyp: Artiklar
  • Skyddsåtgärder vid en kärnkraftsolycka

    Det finns olika sätt att skydda sig från radioaktiva ämnen vid en kärnkraftsolycka. Vilket eller vilka sätt som passar bäst beror på situationen på kärnkraftverket, vädret och hur situationen ser ut i samhället i övrigt.

    Innehållstyp: Artiklar
  • Strålsäkerhetsmyndigheten och laser

    Strålsäkerhets­myndigheten skriver regler för lasrar och kontrollerar att reglerna följs.

    Innehållstyp: Artiklar
  • Kärnenergiberedskap vid kärnteknisk olycka utomlands

    Vid en olycka på ett kärnkraftverk utomlands går ett larm från det internationella atomenergiorganet IAEA eller EU till Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI), som är Sveriges nationella kontaktpunkt för radiologiska nödsituationer utomlands. SMHI för vidare larmet till Strålsäkerhetsmyndigheten som kan larma övriga berörda...

    Innehållstyp: Artiklar
  • Kommunens tillsyn - tillsynsvägledning

    Kommunernas miljö- och hälsoskyddsnämnder ansvarar för tillsyn ifråga om radonhalten i bostäder och lokaler som allmänheten har tillträde till. På den här sidan svarar vi på vanligt förekommande frågor och svar, för att hjälpa dig som handläggare på en kommun att utföra din tillsyn på ett effektivt,...

    Innehållstyp: Artiklar
  • Beredskaps- och planeringszoner

    Runt de svenska kärnkraftverken, kärnbränslefabriken i Västerås och det centrala mellanlagret för använt kärnbränsle (Clab) i Oskarshamn finns så kallade beredskaps- och planeringszoner.

    Innehållstyp: Artiklar