ICG-EAC Round Robin
SSM perspektiv
Bakgrund
ICG-EAC (International Cooperative Group on Environmentally Assisted Cracking) är en internationell grupp bestående av organisationer som bedriver forskning inom området miljöinducerad sprickning i metalliska material i lättvattenreaktor (LWR)- miljö. Organisationen består av drygt 80 medlemmar som forskningslaboratorier, universitet, tillståndshavare, leverantörer av kärnkraftverk och myndigheter. Ett fertal medlemmar i ICG-EAC genomför en ökande mängd initieringsprovning i LWR[1]miljö. Det fnns samtidigt ingen generellt använd eller erkänd provningsmetodik för initieringsprovning i LWR-miljö, och kännedomen om resultatens spridning och bias mellan labben är mycket begränsad. Användningen av provningsresultat och möjligheterna att utvärdera resultat från fera labb är därmed begränsad. För att ta reda på hur mycket resultaten sprider har Studsvik deltagit i en provningsjämförelsestudie, en så kallad Round Robin.
Syftet med denna Round Robin är att få bättre kännedom om spridning både för provningsresultat och mellan labb. Provningsmetoder och parametrar är valda för att möjliggöra deltagande från så många intresserade labb som möjligt.
Resultat
Studsvik har genomfört en försöksserie med 4 provstavar av Alloy 600 exponerade vid 350 °C. Miljön var simulerad tryckvattenreaktorkemi med 1000 ppm B och 2 ppm Li enligt Round Robin specifkationen. Medelinitieringstid för Studsviks prover var 1123h, väl i linje med medel för Round Robin (1270 h). Spridningen inom Round Robin var inom väntat intervall, med en initieringstid som varierade med som mest cirka 20 gånger. En viss bias mellan labb noteras.
Slutsatsen från Round Robin är att den valda metoden lämpar sig väl som provningsstandard och att provningsdata ger validering, och ett gott underlag för framtida kvantitativa provningar. Round Robin betonar även vikten av att prova olika områden i en plåt för att erhålla representativa data.
En ytterligare ambition med denna Round Robin har varit att formulera en best practice som kan guida användaren till att generera tillförlitliga och jämförbara data. Resultaten har presenterats som en tidskriftspublikation, se referens 1 i rapporten.
Relevans
Vid framtida användning av den framtagna provningsmetodiken för initieringsprovning i LWR-miljö kommer utvärdering av resultat från olika internationella labb underlättas.
Behov av vidare forskning
SSM ser inget behov av ytterligare forskning förutom att följa resultaten av framtida provningar.