Sök

Välj innehållstyp

Välj år

Din avgränsning ger 12 träffar.

Sortera på:

Relevans Datum
  • Så fungerar minsoltid.se

    Minsoltid.se är en webbtjänst från Strålsäkerhetsmyndigheten som hjälper dig att uppskatta hur länge du kan vistas i solen utan att bränna dig. Det finns inget helt säkert sätt att vistas i solen eftersom all UV-strålning som kroppen utsätts för samlas på över tid och ökar risken för skador. ...

    Innehållstyp: Artiklar
  • Kommunal solarietillsyn

    Kommunerna har tillsynsansvar över solarieverksamhet enligt strålskyddslagen. Strålsäkerhetsmyndigheten har utfärdat bestämmelser om solarier som bland annat innebär att ägare av solarier är skyldig att anmäla sin verksamhet till kommunen.

    Innehållstyp: Artiklar
  • Så skyddar du barn i solen

    Både stora och små barn har en känslig hud. För mycket sol i unga år kan leda till hudförändringar i vuxen ålder. Det är speciellt viktigt att barn inte bränner sig. Barn under ett år ska inte vara i direkt solljus överhuvudtaget.

    Innehållstyp: Artiklar
  • Informationsmaterial om solen

    Strålsäkerhetsmyndigheten arbetar för att öka kunskapen om UV-strålning och dess risker. Vi tar bland annat fram informations- och utbildningsmaterial för att försöka förändra människors solbeteende. Vi fokuserar särskilt på solråd för barn.

    Innehållstyp: Artiklar
  • Sol och solarier

    Hudcancer är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige, och antalet hudcancerfall ökar snabbt. Orsaken till detta bedöms vara ökad exponering för UV-strålning från solen och solarier.

    Innehållstyp: Artiklar
  • Sola inte solarium

    Det finns ett tydligt samband mellan solariesolande i unga år och hudcancer. Strålsäkerhetsmyndigheten avråder generellt från att sola solarium. Från och med den 1 september 2018 är det inte tillåtet för kommersiella solarieverksamheter att låta personer under 18 år sola i kosmetiskt solarium.

    Innehållstyp: Artiklar
  • Regelverk för kosmetiska solariesalonger

    Solarier avger UV-strålning som kan orsaka både akuta och långsiktiga skador. För att minska risken för att solarieanvändare får skador har Strålsäkerhetsmyndigheten utfärdat föreskrifter om solarier. Du som har eller ska starta en solariesalong är skyldig att följa dessa föreskrifter. Strålsäkerhetsmyndigheten avråder...

    Innehållstyp: Artiklar
  • Solboken

    Solen är härlig men i för stora doser kan den vara skadlig. Att bränna sig som barn ökar risken för att senare i livet drabbas av hudcancer. Därför ska vi vara extra rädda om barnen och lära dem att umgås med solen på ett klokt sätt. Ett sätt att göra det är genom ”Solboken”.

    Innehållstyp: Artiklar
  • Om UV-strålning

    UV-strålning är en del av det elektromagnetiska spektrumet. I mitten av detta spektrum ligger det synliga ljuset som innehåller alla regnbågens färger. De olika färgerna bär med sig olika mycket energi, där det röda ljuset har minst energi och violett mest. Om strålningen har mer energi än det violetta kan vi inte se det och vi kallar det...

    Innehållstyp: Artiklar
  • Myndighetens UV-arbete

    Strålsäkerhetsmyndigheten gör bland annat riskbedömningar och tar fram råd, föreskrifter och regler för att minska antalet hudcancer fall orsakade av UV-strålning. Vi arbetar också med kunskapshöjande insatser.

    Innehållstyp: Artiklar