Jobba hos oss

Strålsäkerhet är mer aktuellt än någonsin. Vi växer som myndighet och behöver dig. Gör Sverige och världen säkrare – på ett av landets viktigaste jobb.

Nyheter

  • Myndigheten uppmanar: Använd inte UV-index för att sola

    UV-index bör användas för att skydda sig i solen när den är som starkast. Nu varnar myndigheten för en trend i sociala medier där UV-index används på ett motsatt sätt. – Att sola när UV-index är som högst är direkt skadligt och ökar risken för hudcancer, säger Carl Bladh på

  • Nu kan du anmäla dig till Nationella strålsäkerhetsdagen 9 oktober 2024

    Vilka utmaningar finns för att upprätthålla strålsäkerheten i den befintliga kärnkraften? Hur säkerställer vi att eventuell ny kärnkraft utvecklas på ett strålsäkert sätt? Det är en del av innehållet på årets upplaga av Nationella strålsäkerhetsdagen. Nu kan du anmäla dig.

  • Föreläggande: Feldeponerat radioaktivt avfall måste återtas

    Strålsäkerhetsmyndigheten förelägger sju företag att omhänderta radioaktivt avfall som kan ha slutförvarats på ett felaktigt sätt. Avfallet kommer från både kärntekniska anläggningar och annan verksamhet och deponerades i slutförvaret vid Forsmark i Östhammars kommun från 1980-talet fram till år 2001.

Hur högt är UV-index idag?

Vetenskapliga UV-rådet har presenterat sin årliga rapport om UV-strålning, som innehåller ett kapitel om UV-index. Ta del av medlemmarnas presentation av rapportens höjdpunkter och kolla in dagens UV-index. Om UV-indexet är 3 eller högre, kom ihåg att skydda dig!

Strålsäkerhetsmyndigheten i Almedalen 2024

Missade du vårt seminarium i Almedalen? Ingen fara! Du kan lyssna på det i myndighetens podcast Strålsäkert. Seminariet, med rubriken "Ny kärnkraft i Sverige – effektiv prövning för säker kärnkraft", tog bland annat upp hur långt myndigheten har kommit i att förbereda sig för en ansökan om ny kärnkraft.

Dags att förnya din anmälningspliktiga verksamhet?

Bedriver du anmälningspliktig verksamhet? Då kan det vara dags att förnya din anmälan i vår e-tjänst. En anmälan är giltig i 5 år och förnyelse av anmälan kan göras när din anmälan förfaller inom 6 månader. Vid en förnyelse av anmälan kan du även genomföra ändringar avseende utrustning, fakturauppgifter och liknande.

Har du blivit skadad vid en kroppsbehandling?

Har du blivit skadad vid en kroppsbehandling med strålning, exempelvis fått en brännskada efter hårborttagning med laser? Eller vill du informera om en verksamhet som inte arbetar strålsäkert? Välkommen att tipsa oss.

Om du blivit skadad är det viktigt att du kontaktar 1177 eller din vårdcentral. Om skadorna är akuta ska du ringa 112.