Tänk på solen

Varför blir huden solbränd? Är det snyggt att vara brun? Och får bara äldre hudcancer? Här pratar vi solvanor, myter och solskydd – och varför du faktiskt ska hålla koll på UV-index.

Nyheter

  • Nya regler för kosmetiska solarier ska ge tydligare information till konsumenter

    Från och med den 15 september skärps kraven på den som driver ett kosmetiskt solarium. Strålsäkerhetsmyndigheten har tagit fram nya föreskrifter som bland annat innebär att konsumenter ska få mer lättillgänglig information och att marknadsföringen av solarier regleras striktare.

  • Stort ökat kompetensbehov vid utbyggd kärnkraft

    Vid nybyggnation eller livstidsförlängning av kärnkraft väntas behovet av kompetens inom strålsäkerhet att öka stort, vilket kan kräva riktade utbildningsinsatser. Det visar en kartläggning från Strålsäkerhetsmyndigheten.

  • Minskad UV-exponering – men unga solar fortfarande mest

    Ökningen av hudcancerfall i Sverige har stannat av, men trots den positiva utvecklingen kvarstår en utmaning: unga fortsätter att sola mer än äldre. – Det är oroande eftersom vanorna i ung ålder kan påverka risken för hudcancer senare i livet, säger Tove Sandberg Liljendahl på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Har du koll på dina jodtabletter?

Strålsäkerhetsmyndigheten genomför just nu en enkätundersökning i beredskapszonerna kring landets kärnkraftverk. Länsstyrelserna skickar ut jodtabletter till personer i dessa områden för användning vid en allvarlig kärnkraftsolycka. Syftet med enkäten är att ta reda på hur många hushåll som har kvar sina jodtabletter och vet var de finns.

Nationella strålsäkerhets- och forskningsdagarna 2025

Den 22-23 oktober är det dags för Nationella strålsäkerhets- och forskningsdagarna. Den första dagen handlar dels om hur utvecklingen mot ny kärnkraft i Sverige påverkar strålsäkerhetsarbetet, dels om hur den geopolitiska utvecklingen påverkar uppbyggnaden av det civila försvaret med fokus på strålsäkerhet.

Den andra dagen viks helt åt forskning inom strålsäkerhetsområdet med ett 40-tal forskningsseminarier.

Frågor? Mejla konferens@ssm.se

Uppdaterade regler för anmälningsplikt

Från och med 1 september 2025 gäller uppdaterade föreskrifter för anmälningspliktiga verksamheter. Reglerna har förenklats, flera krav har lättats och det har blivit tydligare vad som omfattas av anmälningsplikt och vad som kräver tillstånd. Du som bedriver en anmälningspliktig verksamhet behöver se över om något påverkar dig.

Stärkt nordiskt samarbete inom kärnsäkerhet och strålskydd

För att möta ett förändrat omvärldsläge och ett ökat intresse för kärnkraft har de nordiska strålsäkerhetsmyndigheterna tagit fram gemensamma rekommendationer. I en ny rapport presenteras 13 konkreta åtgärder för att stärka samarbetet inom bland annat kärnkraft, beredskap, strålskydd och internationellt stöd.

Vill du lära dig mer om radon?

Strålsäkerhetsmyndighetens grundläggande e-utbildning om radon, med fokus på bostäder, har uppdaterats under våren 2025. Utbildningen riktar sig främst dig som arbetar med miljö- och hälsoskyddsfrågor på kommunal nivå, men är lämplig för alla som arbetar med radon eller vill lära sig mer om radon, dess risker och åtgärder.

Jobba hos oss

Strålsäkerhet är mer aktuellt än någonsin. Vi växer som myndighet och behöver dig. Gör Sverige och världen säkrare – på ett av landets viktigaste jobb.