Jobba hos oss
Strålsäkerhet är mer aktuellt än någonsin. Vi växer som myndighet och behöver dig. Gör Sverige och världen säkrare – på ett av landets viktigaste jobb.
Nyheter
-
Fler behöver mäta radon i bostäder och på arbetsplatser
Radon från marken förekommer i hela Sverige, med stora lokala variationer. Men det är alltför få som mäter radon, enligt en uppskattning som Strålsäkerhetsmyndigheten gjort. Nu börjar mätsäsongen och myndigheten uppmanar fler att mäta – både i privata bostäder och på arbetsplatser.
-
Strålsäkerhetsmyndigheten uppmanar fler att rapportera avvikelser – misstänker mörkertal
Alltför få rapporterar när det skett avvikelser från normala rutiner inom verksamhet med medicinsk strålning. Det misstänker Strålsäkerhetsmyndigheten efter att ha granskat mängden inrapporterade avvikelser. Nu vill myndigheten få fler verksamhetsutövare att rapportera.
-
Skicka in ditt svampprov och hjälp oss kartlägga cesium-137
Under hösten 2024 genomför Strålsäkerhetsmyndigheten ett mätprojekt för att kartlägga halterna av cesium-137 i svamp. Myndigheten söker nu svampprover från allmänheten för att öka kunskapen om hur mycket cesium-137 som finns kvar efter Tjernobylolyckan.
Dags att mäta radon!
Radon är en osynlig gas som ökar risken för lungcancer – och enda sättet att upptäcka den är genom mätning. Trots riskerna är det många som fortfarande inte har koll på radonhalten i sina hem eller på sina arbetsplatser. Mätsäsongen sträcker sig från 1 oktober till 30 april, och det krävs minst två månaders mätning för ett pålitligt resultat.
Nationella strålsäkerhetsdagen 2024
Hur upprätthåller ett land sitt strålskydd och reaktorsäkerhet under ett pågående krig? Vilka krav kommer att ställas på en aktör som vill bygga ny kärnkraft i Sverige? Vilken ny forskning pågår kring ny reaktorteknik?
Detta är frågor som lyftes på årets upplaga av Nationella strålsäkerhetsdagen som gick av stapeln den 9 oktober.
Du som inte var med på eventet kommer kunna lyssna på dagen i efterhand, via myndighetens podd Strålsäkert.
Frågor och svar
Här hittar du vanliga frågor och svar inom ämnen som radon, UV-strålning, beredskap, strålskydd och elektromagnetiska fält (EMF).
Rapporter
- 03:2024 Radon dose conversion coefficients and their use in the Nordic countries
- 02:2024 Protective Actions in a Nuclear or Radiological Emergency
- 01:2024 Overview of radon management in the Nordic countries
- 2024:12 Recent Research on EMF and Health Risk
- 2024:11 En standardiserad svensk nomenklatur för strålbehandling