Sök

Välj innehållstyp

Välj område

Välj år

Din avgränsning ger 6 träffar.

Sortera på:

Relevans Datum
  • Att mäta radon

    Det enda sättet att upptäcka radon är att mäta. Strål­säker­hets­myndig­heten har tagit fram metodbeskrivningar för hur radonmätningar i bostäder och på arbetsplatser ska göras för att mätningarna ska kunna användas som underlag för myndighetsbeslut.

    Innehållstyp: Artiklar
  • Åtgärder mot radon

    Om du upptäcker att ditt hus har för höga halter av radon är det viktigt att du får hjälp med att reda ut orsakerna och att sätta in rätt åtgärder. Det är också viktigt att du mäter radonhalten efter att du har åtgärdat ditt hus.

    Innehållstyp: Artiklar
  • Referensnivå och gränsvärden för radon

    Referensnivån och gränsvärdena för radon är fastställda utifrån en samlad bedömning av risker med radon samt de ekonomiska- och de sociala konsekvenserna. Referensnivån och gränsvärden har bestämts av berörda myndigheter som Boverket, Livsmedelsverket och Arbetsmiljöverket, i samråd med bland annat...

    Innehållstyp: Artiklar
  • Vad är radon?

    Radon är en radioaktiv gas med beteckning 222 Rn som bildas när radium sönderfaller. Radium bildas i sin tur från naturligt förekommande uran i berggrund och jordarter. Radon har en halveringstid på 3,8 dagar, en tillräckligt lång halveringstid för att radonet ska hinna transporteras till inomhusluften. När radon sönderfaller bildas andra...

    Innehållstyp: Artiklar
  • Hälsorisker med radon

    Långvarig exponering för höga radonhalter ökar risken för att drabbas av lungcancer. Radon är den näst största orsaken till lungcancer efter rökning. Om du röker eller tidigare har rökt är riskerna med radon större än för den som inte rökt.

    Innehållstyp: Artiklar
  • Radonkällor i inomhusluften

    Radon i inomhusluften kan komma från marken runtom och under bostaden, byggnadsmaterialet och från hushållsvattnet.

    Innehållstyp: Artiklar