Överlåtelse av säkerhetskänslig verksamhet

Om det finns planer på att överlåta säkerhetskänslig verksamhet till annan aktör ska en särskild säkerhetsskyddsbedömning och lämplighetsprövning samt samråd med tillsynsmyndigheten genomföras innan överlåtelsen träder i kraft.

Samråd ska ske vid planer på överlåtelse av

  • hela eller någon del av den säkerhetskänsliga verksamheten
  • egendom som har betydelse för Sveriges säkerhet eller ett för Sverige förpliktande internationellt åtagande om säkerhetsskydd.

Detta gäller inte fast egendom och aktier i publika aktiebolag.

Det finns även ett antal undantag i 6 kap. 3 § säkerhetsskyddsförordningen (2021:995).

Säkerhetsskyddsbedömning och lämplighetsprövning

Den särskilda säkerhetsskyddsbedömningen ska identifiera

  • de säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter
  • eller den i övrigt säkerhetskänsliga verksamheten (exempelvis anläggningar, objekt, system, egendom eller andra tillgångar som är av betydelse för Sveriges säkerhet) som ska överlåtas till den tilltänkta förvärvaren.

Bedömningarna ska framtå tydligt. Det behöver finnas en tydlig koppling mellan skyddsvärde, säkerhetshot, sårbarheter och säkerhetsskyddsåtgärder.

Lämplighetsbedömningen ska pröva om överlåtelsen är lämplig ur säkerhetsskyddssynpunkt. En överlåtelse av säkerhetskänslig verksamhet kan till exempel vara olämplig

  • om verksamheten efter överlåtelsen inte kan bedrivas utan att skada på Sveriges säkerhet uppstår
  • om verksamheten har en sådan betydelse för Sveriges säkerhet att den inte är lämplig att överlåta
  • om förvärvaren inte är lojal och pålitlig ur säkerhetsskyddssynpunkt för att förvärvaren kan antas företräda främmande makts intressen eller andra antagonistiska intressen.

Samråd inför överlåtelse

Om ni efter lämplighetsprövningen kan konstatera att det planerade förfarandet inte är olämpligt ur säkerhetsskyddssynpunkt ska ni samråda med tillsynsmyndigheten.

Samrådsunderlaget ska innehålla

  • blanketten Anmälan om samråd vid överlåtelse av säkerhetskänslig verksamhet eller Anmälan om samråd vid överlåtelse av aktier eller andelar i säkerhetskänslig verksamhet
  • särskild säkerhetsskyddsbedömning
  • lämplighetsprövning
  • information om förvärvaren och dennes ägarstruktur.

För att Strålsäkerhetsmyndigheten ska kunna bedöma underlaget är det viktigt att samtliga bedömningar tydligt skrivs ut. Till exempel behöver det finnas en tydlig koppling mellan respektive skyddsvärde och dess säkerhetsskyddsåtgärd.

Strålsäkerhetsmyndigheten återkommer om det behövs mer information för att kunna avgöra samrådet. Vid frågor, kontakta oss via sakerhetsskydd@ssm.se.

Underlag i samrådsärenden ska skickas till Strålsäkerhetsmyndigheten med lämpligt säkerhetsskydd till:

Strålsäkerhetsmyndigheten
B-SK
171 16 Solna

När samrådsunderlaget har lämnats in gör Strålsäkerhetsmyndigheten en bedömning av om överlåtelsen är lämplig ur säkerhetsskyddssynpunkt. Strålsäkerhetsmyndigheten ger också Säkerhetspolisen möjlighet att yttra sig (om det inte är uppenbart obehövligt) innan samrådsärenden avslutas. Detta gäller i de fall ärendet inte avslutas med ett förbud.

Strålsäkerhetsmyndigheten kan förelägga verksamhetsutövare inom tillsynsområdet att vidta åtgärder enligt säkerhetsskyddslagstiftningen.

Om ett föreläggande inte följs, eller om en överlåtelse är olämplig ur säkerhetsskyddssynpunkt, även om ytterligare åtgärder vidtas, får Strålsäkerhetsmyndigheten besluta att överlåtelsen inte får genomföras (förbud).

En överlåtelse som genomförs i strid med ett förbud är ogiltig.

Upplys förvärvaren om säkerhetsskyddslagen

En verksamhetsutövare som avser att överlåta hela eller någon del av den säkerhetskänsliga verksamheten ska upplysa förvärvaren om att verksamheten omfattas av säkerhetsskyddslagen (2018:585). Upplysningen ska innehålla information om de skyldigheter som gäller för verksamhetsutövaren enligt lagen.