Kärnkraft och säkerhetsskydd

Kärnkraftverk utgör säkerhetskänslig verksamhet och omfattas av säkerhetsskyddslagen (2018:585) med tillhörande författningar. Strålsäkerhetsmyndigheten är tillsynsmyndighet utifrån säkerhetsskyddslagstiftningen för enskilda verksamhetsutövare inom området kärnteknisk verksamhet.

För att säkerhetsskyddet ska ge avsedd effekt ska säkerhetsskyddsaspekterna omhändertas tidigt, vilket betyder att säkerhetsskyddsåtgärder ska vidtas redan inför ansökan om tillstånd och under projekteringsarbetet. Den kärntekniska anläggningen och dess verksamhet ska utformas så att de kan uppfylla säkerhetsskyddslagstiftningens krav.

Nedan följer några exempel på information som kan utgöra säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter redan i projektfasen.

  • Utformning och dimensionering av det fysiska skyddet.
  • Utformning och konfigurationer av it-system och industriella kontrollsystem.
  • Utformning och dimensionering av it-säkerheten.
  • Utformning och dimensionering av säkerhetskritiska funktioner.

Beakta särskilt behovet av informationssäkerhet, personalsäkerhet och fysiskt skydd i de fall externa aktörer kan få tillgång till säkerhetskänslig verksamhet via säkerhetsskyddsavtal eller vid överlåtelse av säkerhetskänslig verksamhet.

Bedöm och omhänderta även behovet av skydd mot utländska direktinvesteringar i svensk skyddsvärd verksamhet som kan inverka skadligt på Sveriges säkerhet enligt lag om granskning av utländska direktinvesteringar (2023:560).

Den sökande ska vidare analysera och vidta säkerhetsskyddsåtgärder för att säkerställa riktigheten i de uppgifter som utgör säkerhetskänslig verksamhet.

I samband med tillståndsansökan för ny kärnkraft ska följande skickas in till Strålsäkerhetsmyndigheten:

  • Blanketten Anmälan av säkerhetskänslig verksamhet
  • Blanketten Anmälan av säkerhetsskyddschef/säkerhetsskyddschefens ersättare
  • Säkerhetsskyddsanalys
  • Säkerhetsskyddsplan

Om den som ansöker om tillstånd inte anser sig bedriva säkerhetskänslig verksamhet inom ramen för sin tillståndsansökan ska detta motiveras i en säkerhetsskyddsanalys som skickas till Strålsäkerhetsmyndigheten i samband med tillståndsansökan.