Sök

Välj innehållstyp

Välj år

Din avgränsning ger 10 träffar.

Sortera på:

Relevans Datum
  • Stråldoser och exponeringsvägar

    En radiologisk nödsituation vid en verksamhet med joniserande strålning kan i vissa fall medföra utsläpp av radioaktiva ämnen. Eventuella stråldoser till människor beror på faktorer som utsläppets storlek, väder och vilka skyddsåtgärder som genomförts. Direktexponering från en öppen strålkälla är en annan...

    Innehållstyp: Artiklar
  • Inomhusvistelse

    Om en kärnkraftsolycka inträffar så kan det bli aktuellt med inomhusvistelse för dig som bor eller vistas i närheten av kärnkraftverket. Genom att vara inne minskar du risken för att andas in radioaktiva ämnen i luften. Byggnaden ger dig också skydd mot strålning från radioaktiva ämnen i luften eller på marken.

    Innehållstyp: Artiklar
  • Jodtabletter

    Om en kärnkraftsolycka inträffar som leder till utsläpp av radioaktiva ämnen så kan det bli aktuellt för gravida, ammande och personer upp till 40 år att ta jodtabletter. Jodtabletter ska enbart tas på uppmaning av länsstyrelsen.

    Innehållstyp: Artiklar
  • Frågor och svar om nya beredskaps- och planeringszoner

    Den 1 juli 2022 implementerades nya beredskaps- och planeringszoner i beredskapsplaneringen i Sverige. På den här sidan har vi samlat frågor och svar om de nya zonerna.

    Innehållstyp: Artiklar
  • Skyddsåtgärder vid en kärnkraftsolycka

    Det finns olika sätt att skydda sig från radioaktiva ämnen vid en kärnkraftsolycka. Vilket eller vilka sätt som passar bäst beror på situationen på kärnkraftverket, vädret och hur situationen ser ut i samhället i övrigt.

    Innehållstyp: Artiklar
  • Kärnenergiberedskap vid kärnteknisk olycka utomlands

    Vid en olycka på ett kärnkraftverk utomlands går ett larm från det internationella atomenergiorganet IAEA eller EU till Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI), som är Sveriges nationella kontaktpunkt för radiologiska nödsituationer utomlands. SMHI för vidare larmet till Strålsäkerhetsmyndigheten som kan larma övriga berörda...

    Innehållstyp: Artiklar
  • Beredskaps- och planeringszoner

    Runt de svenska kärnkraftverken, kärnbränslefabriken i Västerås och det centrala mellanlagret för använt kärnbränsle (Clab) i Oskarshamn finns så kallade beredskaps- och planeringszoner.

    Innehållstyp: Artiklar
  • Utrymning

    Om en kärnkraftsolycka har inträffat och länsstyrelsen bedömer att det inte är ett tillräckligt bra skydd att stanna inomhus kan du som bor eller befinner dig i närheten av kärnkraftverket behöva utrymma till en annan plats.

    Innehållstyp: Artiklar
  • Beredskapskategorier och larmnivåer

    Om en verksamhet med joniserande strålning har strålkällor som kan föranleda en radiologisk nödsituation ska verksamheten placeras i en så kallad beredskapskategori. Beredskapskategorin avgör vilka larm- och informationsnivåer som gäller för verksamheten.

    Innehållstyp: Artiklar
  • Avstå från vissa livsmedel

    Myndigheterna kan rekommendera att du inte ska äta eller dricka vissa livsmedel. Syftet är att undvika att du ska få i dig radioaktiva ämnen när du äter eller dricker. Dricksvatten och mjölk är exempel på livsmedel som kan bli påverkade kort efter en kärnkraftsolycka. Myndigheterna kan även rekommendera att du ska avstå från...

    Innehållstyp: Artiklar