Sök

Din avgränsning ger 26 träffar.

Sortera på:

Relevans Datum
  • Mätningar i Sverige efter Fukushima

    I samband med kärnkraftsolyckan i Japan 2011 mätte Strålsäkerhetsmyndigheten radioaktiva ämnen i luften och på marken. De halter som uppmättes var mycket låga och innebar inga som helst risker för människor och miljö.

    Innehållstyp: Artiklar
  • Stråldoser och exponeringsvägar

    En radiologisk nödsituation vid en verksamhet med joniserande strålning kan i vissa fall medföra utsläpp av radioaktiva ämnen. Eventuella stråldoser till människor beror på faktorer som utsläppets storlek, väder och vilka skyddsåtgärder som genomförts. Direktexponering från en öppen strålkälla är en annan...

    Innehållstyp: Artiklar
  • Jodtabletter

    Om en kärnkraftsolycka inträffar som leder till utsläpp av radioaktiva ämnen så kan det bli aktuellt för gravida, ammande och personer upp till 40 år att ta jodtabletter. Jodtabletter ska enbart tas på uppmaning av länsstyrelsen.

    Innehållstyp: Artiklar
  • Myndighetens krisorganisation

    Strål­säkerhets­myndig­hetens kris­organisation består till stor del av experter inom strål­skydd och kärn­teknik samt kommunikatörer. Våra experter analyserar och bedömer den inträffade händelsen så att vi, tillsammans med andra aktörer, på bästa sätt kan hantera händelsen både på...

    Innehållstyp: Artiklar
  • Karttjänster

    I Strålsäkerhetsmyndighetens karttjänster kan du se cesiumnedfallet efter Tjernobylolyckan 1986 och jämföra det med hur mycket som finns kvar nuvarande år. Du kan också se halter av cesium-137 i vildsvin skjutna mellan 2017 och 2021 samt aktuella mätvärden för gammastrålning på olika platser i Sverige.

    Innehållstyp: Artiklar
  • Inomhusvistelse

    Om en kärnkraftsolycka inträffar så kan det bli aktuellt med inomhusvistelse för dig som bor eller vistas i närheten av kärnkraftverket. Genom att vara inne minskar du risken för att andas in radioaktiva ämnen i luften. Byggnaden ger dig också skydd mot strålning från radioaktiva ämnen i luften eller på marken.

    Innehållstyp: Artiklar
  • Skyddsåtgärder vid en kärnkraftsolycka

    Det finns olika sätt att skydda sig från radioaktiva ämnen vid en kärnkraftsolycka. Vilket eller vilka sätt som passar bäst beror på situationen på kärnkraftverket, vädret och hur situationen ser ut i samhället i övrigt.

    Innehållstyp: Artiklar
  • Frågor och svar om nya beredskaps- och planeringszoner

    Den 1 juli 2022 implementerades nya beredskaps- och planeringszoner i beredskapsplaneringen i Sverige. På den här sidan har vi samlat frågor och svar om de nya zonerna.

    Innehållstyp: Artiklar
  • Strålsäkerhetsmyndigheten övervakar strålningen i vår omvärld

    Strålsäkerhetsmyndigheten övervakar joniserande strålning i omgivningen på flera sätt. Orsaken är att vi ständigt ska vara medvetna om den strålning som människor och miljö i Sverige utsätts för. Om nivån av radioaktiva ämnen skulle öka har myndigheten beredskap dygnet runt för att, vid behov, snabbt kunna hantera...

    Innehållstyp: Artiklar
  • Beredskaps- och planeringszoner

    Runt de svenska kärnkraftverken, kärnbränslefabriken i Västerås och det centrala mellanlagret för använt kärnbränsle (Clab) i Oskarshamn finns så kallade beredskaps- och planeringszoner.

    Innehållstyp: Artiklar