Sök

Välj innehållstyp

Välj område

Välj år

Din avgränsning ger 8 träffar.

Sortera på:

Relevans Datum
  • Regelverk för slutna strålkällor

    I tabellen nedan finner du de lagar, förordningar och föreskrifter som berör slutna strålkällor. Under tabellen har vi lyft fram några viktiga punkter i våra föreskrifter som rör forskningsarbete med slutna strålkällor.

    Innehållstyp: Artiklar
  • Så fungerar ESS-anläggningen

    European Spallation Source (ESS-anläggningen) är en neutron­källa som kan liknas vid ett enormt mikro­skop. An­läggningen ska användas för forskning inom en rad områden, som medicin, kemi, fysik, biologi och teknik.

    Innehållstyp: Artiklar
  • Myndighetens forskningsstrategi

    I Strålsäkerhetsmyndighetens forskningsstrategi beskrivs hur myndighetens forskningsverksamhet ska bedrivas. Här kan du läsa mer om innehållet i strategin.  ...

    Innehållstyp: Artiklar
  • Forskningsfinansiering

    Strålsäkerhetsmyndigheten får anslag av regeringen för att bedriva forskning. Denna forskning ska stödja myndighetens arbete för ett strålsäkert samhälle.

    Innehållstyp: Artiklar
  • European Spallation Source (ESS)

    European Spallation Source (ESS-anläggningen) är en forsknings­anläggning som det europeiska konsortiet European Spallation Source ERIC (ESS) bygger i Lund. Tillstånds­ansökan lämnades till Strål­säkerhets­myndig­heten under 2012 och prövas i flera steg. Prövningen pågår tills ESS-anläggningen har färdig­ställts...

    Innehållstyp: Artiklar
  • Forskning

    Varje år finansierar Strål­säkerhets­myndig­heten forsknings­projekt, tjänster vid universitet och hög­skolor samt konsulter för cirka 100 miljoner kronor. Syftet är att stärka myndig­hetens och Sveriges kompetens på området. Strål­säkerhets­myndig­heten tar också fram före­skrifter,...

    Innehållstyp: Artiklar
  • Forskning med slutna strålkällor

    Slutna strålkällor är radioaktiva ämnen som är inneslutna i ett hölje, vanligtvis av bly och stål. Om höljet öppnas läcker strålning ut till omgivningen som kan vara hälsofarlig. Därför är det viktigt att slutna strålkällor är korrekt märkta och att alla skyddsrutiner följs.

    Innehållstyp: Artiklar
  • Laboratoriearbete med öppna strålkällor

    På många laboratorier inom forskning, veterinärmedicin och industrier används radioaktiva ämnen. Dessa ämnen hanteras ofta öppet i laboratorier på olika sätt. I Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter kallas detta för arbete med öppna strålkällor.

    Innehållstyp: Artiklar