Sök

Välj innehållstyp

Välj område

Välj år

Din avgränsning ger 18 träffar.

Sortera på:

Relevans Datum
  • Så fungerar minsoltid.se

    Webbtjänsten minsoltid.se hjälper dig att beräkna en uppskattad soltid, så att du kan undvika att bränna dig i solen.

    Innehållstyp: Artiklar
  • Så skyddar du barn i solen

    Både stora och små barn har en känslig hud. För mycket sol i unga år kan leda till hudförändringar i vuxen ålder. Det är speciellt viktigt att barn inte bränner sig.

    Innehållstyp: Artiklar
  • Informationsmaterial om solen

    Strålsäkerhetsmyndigheten arbetar för att öka kunskapen om UV-strålning och dess risker. Vi tar bland annat fram informations- och utbildningsmaterial för att försöka förändra människors solbeteende. Vi fokuserar särskilt på solråd för barn.

    Innehållstyp: Artiklar
  • Sol och D-vitamin

    Solens UV-strålning gör att huden kan bilda D-vitamin. Hur länge en person behöver vara i solen för att bilda D-vitamin är individuellt. Under vintern när det inte produceras något aktivt vitamin D är människor i Norden mer beroende av D-vitamin från kosten.

    Innehållstyp: Artiklar
  • Kommunal solarietillsyn

    Kommunerna har tillsynsansvar över solarieverksamhet enligt strålskyddslagen. Strålsäkerhetsmyndigheten har utfärdat bestämmelser om solarier som bland annat innebär att ägare av solarier är skyldig att anmäla sin verksamhet till kommunen.

    Innehållstyp: Artiklar
  • Avrådan från att sola solarium

    Det finns ett tydligt samband mellan solariesolande i unga år och hudcancer. Strålsäkerhetsmyndigheten avråder generellt från att sola solarium. Från och med den 1 september 2018 är det inte tillåtet att låta personer under 18 år sola i kosmetiskt solarium.

    Innehållstyp: Artiklar
  • Regelverk för solariesalonger

    Solarier avger UV-strålning som kan orsaka både akuta och långsiktiga skador. För att minska risken för att solarieanvändare får skador har Strålsäkerhetsmyndigheten utfärdat föreskrifter om solarier. Du som har eller ska starta en solariesalong är skyldig att följa dessa föreskrifter.

    Innehållstyp: Artiklar
  • Sol och solarier

    Hudcancer är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige, och antalet hudcancerfall ökar snabbt. Orsaken till detta bedöms vara ökad exponering för UV-strålning från solen och solarier.

    Innehållstyp: Artiklar
  • UV-index

    UV-index är ett mått på styrkan av solens skadliga UV-strålning. Ett högt UV-index betyder att du bör skydda dig mot solen för att minska risken för skador. I Sverige ligger UV-index på mellan 0 till 8.

    Innehållstyp: Artiklar
  • Solboken

    Solen är härlig men i för stora doser kan den vara skadlig. Att bränna sig som barn ökar risken för att senare i livet drabbas av hudcancer. Därför ska vi vara extra rädda om barnen och lära dem att umgås med solen på ett klokt sätt. Ett sätt att göra det är genom ”Solboken”. Sök på "Solboken" i...

    Innehållstyp: Artiklar