Internationell strålskyddsskola lockar deltagare från över 20 länder
Under fem dagar i Stockholm får internationella strålskyddsexperter som är i början av sina karriärer utveckla sina kunskaper om strålskydd. Kursen varvar teori och praktik och ger en fördjupad kunskap och förståelse för hur det internationella systemet för strålskydd byggts upp och fungerar.
Den internationella strålskyddsskolan IRPS – International Radiological Protection School – arrangeras årligen av OECD:s kärnenergibyrå (NEA) tillsammans med Strålsäkerhetsmyndigheten och Stockholms universitet. Det blir i år sjätte gången som strålskyddsexperter från hela världen samlas i Stockholm för att fördjupa sina kunskaper om strålskyddets grunder och principer.
Sverige har en lång och betydelsefull historia inom strålskydd och i skapandet av internationella samarbeten på området, inte minst genom fysikern Rolf Sieverts banbrytande vetenskapliga insatser för kunskapen om joniserande strålning i början och mitten av 1900-talet.
Stärka strålsäkerheten globalt
Att den internationella utbildningen hålls i Stockholm är därför glädjande, men också viktigt för att stärka strålsäkerheten inte bara i Sverige utan även globalt, menar Strålsäkerhetsmyndighetens generaldirektör Michael Knochenhauer som tillsammans med företrädarna för de övriga arrangörerna talade under utbildningens inledning.
– I Sverige finns omfattande verksamhet med strålning inom medicin, industri, forskning och kärnteknik – alla med olika utmaningar när det gäller strålskydd. Det är viktigt att vi upprätthåller och utvecklar den nationella kompetensen inom strålskydd, och även fortsätter att bidra konstruktivt till internationell samverkan inom området. IRPS bidrar till detta, genom kunskapsuppbyggnad och genom att erbjuda möjligheten till kontakter med det internationella nätverk av experter som deltar, säger Michael Knochenhauer.
Ett sextiotal deltagare från över 20 länder deltar i kursen som drog igång måndagen den 12 augusti och pågår hela veckan. De flesta kursdeltagarna kommer från olika europeiska länder men även personer från till exempel Sydkorea, Burkina Faso, Peru och Kanada deltar. Föreläsningarna hålls av erfarna forskare och experter från olika organisationer i Sverige och internationellt.
Förståelse för risker med strålning
Kursen erbjuder en stor bredd och djupdyker i bland annat de grundläggande principerna för det internationella ramverket för strålskydd, olika aspekter av strålningsepidemiologi och de system som används för att mäta och uppskatta stråldoser, samt kommunikation och förståelse för risker med strålning. Även särskilt aktuella och angelägna utvecklingsområden berörs, såsom strålskydd under väpnade konflikter.
Andrzej Wojcik, professor i strålningsbiologi vid Institutionen för molekylär biovetenskap vid Stockholms universitet och en av initiativtagarna till utbildningen, menar att utbildningen är unik i sitt slag.
– Den ger aktiva inom strålskydd från olika branscher och länder möjligheten att lära av varandra och av de experter vi tagit hit för att hålla föredrag. Diskussioner om hur man hanterar och ser på utmaningar som uppkommer är viktiga för att utveckla strålskyddet, något deltagarna får möjlighet till under hela kursen, säger Andrzej Wojcik
NEA:s generaldirektör William D. Magwood IV är också på plats i Stockholm och avslutar den veckolånga kursen med ett anförande under fredagen.
Ytterligare information: Strålsäkerhetsmyndighetens presstjänst, tfn 08-799 40 20.